Дали се грешни луѓето кои не постат – објасни многу едноставно отец Гојко, а веруваме дека неговите зборови на многумина ќе го променат мислењето кога станува збор за ова прашање.

Божиќниот пост започнува во вторник и ќе трае 40 дена, а има два значајни аспекти – физички и духовен и ниту еден од нив не треба да се занемари, вели свештеникот.

Според правилата на постот и според зборовите на свети Јован Златоуст, физичкиот пост – односно воздржувањето од храна од животинско потекло – не му користи на верникот ако не е поврзан со духовното.

– Не ми кажувај: толку денови постев, не јадев ова или она, не пиев вино, одев во груба облека; но кажи ни дали од гневен човек си постанал мирен, од жесток – благ. Ако внатре си полн со злоба, зошто си го мачеше телото?“, рече свети Јован Златоуст.

Божиќниот пост е воведен по примерот на самиот Исус Христос. Инаку, порано траел само седум дена, но на Сехристијанскиот собор во 1166 година било одлучено во иднина да трае 40 дена.

Но, оние кои имаат здравствен или друг проблем поради кој 40 дена не можат да избегнуваат храна од животинско потекло имаат можност за т.н. „краток пост“, кој трае седум дена или согласно благословот на сопствениот отец.

Од друга страна, кај нашиот народ отсекогаш постоел сомнеж – дали се грешни луѓето кои не постат?

„Постојано живееме во грев. Толку сме приврзани за храна, одмор, релаксација, што од тоа правиме идоли… Од ова произлегува грешен живот. А нашата секојдневна потреба, нашиот дух да дише, нашата секојдневна потреба е постот.

Човек кој не пости не си помага себеси. Не е точно да се каже дека е грешник. Да речеме дека не си помага себеси да се ослободи од гревот.

Постот е еден начин да се ослободи од гревот. Кога човек се труди да пости, душата и телото му се ослободуваат од гревот – објаснува отец Гојко Перовиќ и објаснува:

– Човекот сам по себе не е свет. Треба да продолжите да се обидувате. Ако синоќа бевте расположени, не значи дека наутро нема да имате проблем. Затоа треба да се трудиме секој ден, повторно и повторно, да се ослободиме од гревот.

Затоа постот е добар, затоа што нè ослободува од гревот. МЕНИ за божиќниот пост прочитајте ОВДЕ.

Тој верува дека ни ја дава насоката во која треба да се движиме.

– Господ ќе дојде по нас одеднаш, а човек кој не се ослободил од гревот, кој не работел да се ослободи од гревот секој ден, нема да има време да го стори тоа. Затоа постот е добар бидејќи ја воспитува нашата душа да биде ослободена од страста и храбра во Господа – заврши тој, а можете да го слушнете ТУКА.