Д-Р ТАЊА: Доколку изминативе денови сте биле блиску до пожарите, треба да го знаете ова

Доколку претходниве денови сте биле во близина на пожарите и сте вди шале чад, еве што е важно да знаете. Белите дробови се оp ганот што е прва бариера за премин на штет ни честички и гасови, па токму тука за забележуваат и првите негативни ефекти.
Поради пожарите што зафатија голем дел од државава, а кој тлее од минатата недела, чад и неподнослива реа зафатија неколку населени места кај нас. При согорување на широк спектар на ток cични соединенија, не е можно точно да се предвиди што може да се испушти во атмосферата, така што сè поголем број граѓани се загрижени за непосредните и долгорочни последици по здравјето и респираторниот систем.
Д-р Тања Павловиќ, специјалист по интерна медицина и супспецијалист по пулмологија од системот МедиГруп, открива како да се заштитите доколку сте биле надвор претходните денови и какви превентивни мерки може да примените.
Белите дробови се првата бариера за премин на ш тетни честички и гасови, па штет-ните ефекти од загадувањето на воздухот врз здравјето се најзабележливи во респираторниот систем.
Со вдишyвање на загаден воздух, штет ните соединенија продираат до најмалите делови на белите дробови – алвеолите, каде што размената на гасови во нашето тело се одвива преку алвеокапиларните мембрани. Оттаму, кислородот понатаму се пренесува преку к pвта до срцето и другите ор гани.
„Долготрајната изложеност на ш тетни честички и гасови доведува до зголемена хиперреактивност на дишните патишта, подложност на респираторни инфекции поради намалена имунолошка одбрана и зголемена подложност на алергии, но и развој на сериозни заболувања на белите дробови и р ак на истите.
Краткорочното вди шување на штет-ни честички главно се манифестираат со респираторни симптоми и хиперреактивност на бронхијалното дрво. Секако, изложеноста на овие супстанции резултира со намален квалитет на живот“, вели д-р Павловиќ.
Според неа, најважната мерка за превенција секако е да избегнете престој во надворешната средина, а доколку престојувате надвор, се препорачува да носите нано маски чија употреба ја намалува количината на штет-ни честички и гасови што ги дишете.
Важни забелешки при влегување во затворени простори

Граѓаните кои се изложени на овој воздух кога влегуваат во затворените простории однадвор, препорачливо е да ја соблечат облеката што ја носеле и да ја стават директно на перење, да се истушираат за да не останат штет-ните честички и гасови на облеката и кожата, па тие да се пренесат во затворениот простор.
„Избегнувајте создавање дополнително загадување во просторот каде што се наоѓате – чување храна на високи температури, користење хемикалии, освежувачи на воздух со мирис“, советува д -р Павловиќ и забележува дека во такви ситуации се препорачува да се конcyмираат зголемени количини на вода, здрава храна и додатоци богати со антиоксиданси.
Дали вентилацијата на просториите во овој случај е ефикасна и на кој начин треба да се направи? Во такви ситуации, не е неопходно природно да се проветруваат просториите, имајќи предвид дека надворешниот воздух е загаден.

На што треба да обратат внимание родителите кога станува збор за престојот на нивните деца надвор? За време на периоди на зголемено загадување на воздухот, неопходно е да децата да не бидат надвор.

Ако родителите се во можност, идеално е во овие периоди да патуваат на планина или море. По стабилизирањето на ситуацијата, пожелно е децата, доколку се во град, да останат што повеќе во парковите со зелени површини.

„Идеално би било, ако граѓаните се во можност да користат прочистувачи на воздух во затворени простории што ослободуваат амбиентален воздух. Ако се користат климатизери, потребно е да се грижиме за чистотата на филтрите во нив”, вели д -р Павловиќ.

Според неа, во ситуации на зголемено загадување на воздухот, најзагро-зени се пациентите со хронични заболувања на белите дробови и срцето, децата и постарите лица. Бремените жени се секако чувствителна категорија.

Пожелни се превентивни прегледи

Превентивната медицина е најдобриот начин за одржување на добро здравје, но и рано откривање на болеста. Често во такви ситуации се препознава одреден број пациенти со респираторни заболувања, смета д -р Павловиќ.

„Дефинитивно се препорачува да го посетите вашиот лекар, доколку имате респираторни проблеми, контактирајте со пулмолог. Совети за терапија, доколку е потребно, препорака за употреба на додатоци (медикаменти), но и превентивно однесување – се вредни за одржување на добро здравје”, заклучува д -р. Павловиќ.

Претходна статијаШТО НАВИСТИНА ЗНАЧИ КОГА ЌЕ НАЈДЕТЕ МОНЕТА НА УЛИЦА: Според една жена тоа е порака од Бог, две работи се многу важни
Следна статијаЖЕНИ, искористете го својот потенцијал, а за возврат вашето семејство ќе биде исполнето и среќно