Home Торта ЦЕЛУВКА ТОРТА (Пуслица)…Лесен и кремаст десерт на нашите баби, едноставна, но со...

ЦЕЛУВКА ТОРТА (Пуслица)…Лесен и кремаст десерт на нашите баби, едноставна, но со прекрасен вкус…

ЦЕЛУВКА ТОРТА (Пуслица)…Лесен и кремаст десерт на нашите баби, едноставна, но со прекрасен вкус…

Торта која никого не остава рамнодушен. Мојата омилена, а која не ја правам толку често. Пуслица торта, торта во која не се додадени премногу состојки, едноставна, но со прекрасен вкус.

Вака го подготвуваа нашите баби и мајки. Направете го овој рецепт и воодушевете го вашето семејство и пријателите. Верувам дека секој ќе ве праша за рецептот штом ќе го проба.

Топла препорака од вашата Аурора…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
Испечете 2 кори

За корите ви е потребно:
Првата кора:
• 5 белки (изматени во цврст снег)
• 220 г шеќер
• 1 лажица оцет (или сок од лимон)
• Печете на 180°C (360°F) 60 минути
• Димензии на плехот за печење 22×33 см (9’’.0 x 12’’.99)

Втора кора:
• 5 белки (изматени во цврст снег)
• 220 г шеќер
• 1 лажица оцет (или сок од лимон)
• Печете на 180°C (360°F) 60 минути
• Димензии на плехот за печење 22×33 см (9’’.0 x 12’’.99)

За фил:
• 10 жолчки
• 750 мл млеко
• 5 лажици шеќер
• 8 лажици брашно
• 2 кесички (20 г) ванилин шеќер
• 250 г путер
• 4-5 лажици шеќер во прав

Филот се дели на 2 еднакви дела, во едниот се додава 250 г мелени ореви. Тортата украсете ја со шлаг. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: