Чоко пандишпан – рецепт

За 10-12 порции потребно е:

200 г Брашно за колачи од Жито Лукс

200 г шеќер

Loading...

100 г омекнат путер (на собна Т)

75 г какао во прав

5 цели јајца,

50 мл млеко

ПОДГОТОВКА:

Раздвојте ги жолчките од белките во две чинии.

Изматете ги белките во цврст снег. Жолчките изматете ги со шеќерот во пенаста смеса (постепено додавајте шеќер и матете околу 15 минути со умерена брзина).

Потоа додадете путер кој претходно омекнал на собна температура и продолжете со матење.

Постепено додавајте од брашното за колачи од Жито Лукс и какао во прав, па постепено долевајте млеко.

Потоа соединете со снегот од белки и внимателно измешајте за не се изгуво воздушестата маса.

Смесата за колач истурете ја во тркалезен калап (22 см) претходно намастен со путер и поросен со брашно. Печете околу 40 минути.

Loading...