ЧОРБА ОД КАРФИОЛ едноставна, брза и здрава – секој треба да ја јаде

На масло пропржете ситно сечкан кромид или праз, па кога ќе стане стаклест, додадете пченичен гриз. Додадете и рендан морков…

Потребни состојки:

1 главица кромид

2 лажици пченичен гриз

2 моркови

400 г карфиол +-

900 мл вода +-

150 мл млеко

Зачини, сол, црн пипер, мешан сув зачин

По вкус додадете павлака за готвење

Постапка:

На масло пропржете ситно сечкан кромид или праз, па кога ќе стане стаклест, додадете пченичен гриз. Додадете и рендан морков…. Мешајки додадете околу 300 мл вода.

Кратко нека се готви па додадете карфиол исечкан на цветчиња. Зачинете по вкус и прелијте со уште 600 мл вода.

Гответе 20-тина минути. Додадете млеко, па варете уште 5-6 минути, а по вкус за да ја засилите чорбата додадете и павлака за готвење.

Loading...