ЧОКОЛАДЕН КОЛАЧ БЕЗ ШЕЌЕР, МАСЛО И ЈАЈЦА: Се приготвува за 5 минути и се пече

Колачов секој што ќе го проба – се воодушевил. Можеби навидум се чини за многу едноставен, но еднаш откако ќе го направите ќе се уверите во неговиот квалитет. Иако се приготвува од само неколку намирници, крајниот резултат е – мек како памук, неодолив, сочен и вкусен колач. Може да се пече во рерна, па дури и во тенџере, на рингла. Запишете си го рецептов, направете го и споделете ги впечатоците.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1/2 чаша ситно сечкани урми без семка (90 г), 1/2 чаша врело млеко (120 мл), 1 банана со средна величина, 3/4 чаша брашно (100 г), 1/4 чаша какао во прав (25 г), 1 мала лажичка прашок за печиво, 1/2 лажичка сода бикарбона, 1/2 чаша млеко (120 мл)




ПОСТАПКА: Урмите исчистете ги од семки и исечкјате ги ситно, па прелијте ги со врело млеко, поклопете ги со капак или тацна и оставете ги 10-тина минути за да омекнат и набубрат.




Потоа, заедно со млекото ставете ги во блендер и миксајте додека да добиете еднолична каша. Во смесата додајте и една зрела банана, со средна величина, исечкана на тркалца.




Повторно измиксајте и добиената хомогена смеса префрлете ја во еден подлабок сад каде ќе можете полесно да мешате. Низ сито просејте ги прашкастите состојки (брашно, какао, прашок за пчиво и сода бикарбона).




Со шпатула промешајте, па започнете постепено да додавате млеко. најпрво додајте половина од вкупната количина, па како ќе добивате компактна смеса, така, малку по малку додајте го и остатокот од млекото.




На крај ќе добиете фина мазна смеса. Еден помал долгнавест и длабок калап за печење леб или ролат намастете го со масло или путер, па во него излејте ја смесата. Потчукнете го и протресете го калапот неколкупати за да се изедначи и израмни смесата.




Одозгора наросете чоколадни снегулки „чипс“ или ситно сечкано/рендано чоколадо – по вкус. Е сега, имате две опции за печење: можете најобично да го печете колачот во рерна, но можете да го печете и во тенџере врз подлошка како што е прикажано во видеото.




ЗА ПЕЧЕЊЕ ВО ТЕНЏЕРЕ: Ставете метална подлога (може и онаа од микробрановата печка) на дното од едно големо и широко тенџере, поклопете и загрејте го 5 минути на умерена температура, да се добие топол воздух и да се згреат ѕидовите. Потоа тргнете го капакот и ставете го колачот. Повторно поклопете и печете го колачот 30-40 минути на умерена температура.




ЗА ПЕЧЕЊЕ ВО РЕРНА: Загрејте ја добро рерната на 180 степени, па ставете го колачот и печете го 30-40 минути. Најдобро е да проверите со чепкалка кога сметате дека е печен (треба да излезе сува).




Печениот колач оставете го малку да се олади, па извадете го врз даска и сечете го на парчиња со дебелина од 1,5 см. Послужете со кафе, чај или топка сладолед. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаРЕЦЕПТ ЗА 10: Неодолив, вкусен, евтин, сите го обожаваме дома
Следна статијаОливер помага на сите кои им треба помош при болести, чајна мешавина за имунитет и женски проблеми (РЕЦЕПТ)