Земете три лажици цветови или семе од детелина (кои можат да се соберат во есен и да се исушат).

Прелијте со една чаша зовриена вода.

Нека отстои поклопено еден час.

Пијте по една четвртина чаша од овој чај, 3-4 пати дневно, 20 минути пред јадење.