Овие погачици сите ги сакаат. Помеки се од памук и многу се вкусни. Некогаш ги јадеме наместо леб, а некогаш за појадок со сиренце или чаша јогурт, можат со сè да се комбинираат. Многу често ги правам, речиси секој ден, па дури ги носам и на гости, зашто сите ги сакаат. Брзи се и едноставни, а се прават со состојки кои ги имате во кујна. Еве што ви е потребно:

рецепт 1




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г брашно, 180 мл млако млеко, 2 јајца, 60 мл вода, 1 мала лажичка сол, 1 мала лажичка шеќер, 2 лажички сув квасец (1 кесичка од 10 г), 50 г растопен путер, 1 жолчка + 2 супени лажици млеко – за премачкување на погачиците.

рецепт 2

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 350 г брашно, 250 г свежо сирење (крем сирење), 2 јајца, 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г), 1 мала лажичка сол, 1 мала лажичка шеќер, 50 мл вода, 30 мл мек путер и малку млеко за премачкување, сусам за наросување




ПОСТАПКА за рецепт 1: Во подлабок сад за месење ставете 500 г брашно, 1 лажичка сол, 1 лажичка шеќер и 2 лажички сув квасец. Убаво промешајте за да се изедначат состојките. Потоа додајте 180 мл топло млеко, 60 мл топла вода и на крај 50 г растопен путер и 2 изматени јајца (со виљушка).




Замесете со рака убаво меко и мазно тесто. Месете околу 3-4 минути додека да ја постигнете еластичноста, а тестото да не се лепи и да стане мазно. Доколку ви се лепи, додајте сосем малку брашно и продолжете со месењето, но не претерувајте премногу зашто ќе добиете тврдо тесто.




Тоа треба да биде меко и сосем малку лепливо, но затоа пак, кога ќе се ипечат погачиците, тие се помеки и од памук. Покријте го со проѕирна-стреч фолија или кеса и оставете го половина час да стасува на собна температура додека да го удвои волуменот.




Потоа тестото префрлете го на работна површина и наросете сосема малку брашно и формирајте валјак. Пресечете го на 10 приближно еднакви делови, а од секој дел обликувајте топче или валјак. Редете ги во плех обложен со хартија и премачкајте ги со мешавина од жолчка и млеко.




Одозгора наросете сусам и оставете 15-тина минути за да може тестото да одмори. За тоа време вклучете ја рерната да се загрева на 200 степени. Погачиците печете ги околу 15-20 минути или додека да заруменат, во зависност од вашата рерна. Деталите можете да ги погледнете ОВДЕ.




ПОСТАПКА за рецепт 2: сите состојки за тестото соединете ги и замесете ги. Пригответе плех обложен со хартија за печење. Добиеното тесто истресете го на побрашнета работна површина, малку доработете го, па поделете го на 12 приближно еднакви делови.

рецепт 2




Секој дел обликувајте го во топче, па малку сплоснете го со дланката за да добие облик на лепиња. Редете ги на плехот и веднаш премачкјате ги со малку млеко и одозгора наросете ги со сусам или семки по желба. Направете по два-три плитки засеци одозгора, па ставете да се печат во претходно загреана рерна на 180 степени, 25 минути. Рецепт на Медина.