Постојат многу рецепти за пита со готови кори и секој е најдобар на свој начин, но откако ќе го пробате овој, ќе знаете дека веројатно сте го пронашле вистинскиот. Оваа пита лесно се приготвува а крајниот резултат не се разликува многу од питите со домашно развлекувани кори.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8199.jpg)
Потребни состојки: 500 гр готови кори, 1 квасец, 200 г газирана вода или млеко, 2 јајца, 8 супени лажици брашно, 1 филџан масло за јадење
Потребни состојки за фил: 500 г спанаќ, 250 г сирење, сол по вкус во зависност од сирењето. По желба спанаќот може да се замени со зелка, месо, печурки, праз итн.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8194.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8201.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8202.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8203.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8204.jpg)
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8191.jpg)
Постапка за приготвување на преливот: оставете го квасецот да стаса со малку шеќер и брашно. Потоа во него додајте ги маслото, млекото или водата, јајцата и брашното. Промешајте додека да добиете мазна и изедначена смеса без грутчиња. Потоа пригответе го филот по ваш избор.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8171.jpg)
Спанаќот кратко избланширајте го. Печурките запржете ги додека да испари течноста од нив. Ако додавате праз, тогаш и него кратко пропржете го. Откако ќе го приготвите филот, отворете ги корите. Пребројте ги корите и поделете ги на купчиња од по три или четири кори за секој ролат.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8192.jpg)
Според тоа колку ролати ќе имате, рамномерно распоредете го филот. Секоја кора се премачкува со преливот. Врз неа се става друга кора и се премачкува со преливот. Се става трета кора и се повторува постапката и се филува. Корите внимателно се виткаат во форма на ролати.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8193.jpg)
Постапката се повторува додека да се потрошат корите и материјалот. Ролатите се редат во тавчето и се преливаат со остатокот од преливот. По желба одозгора се поросува со сусам, ким и др. Се пече 25 до 30 мин во претходно загреана рерна на температура од 200 степени.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8196.jpg)
Ролат пита со месо од готови кори, многу вкусна, мека и следниот ден
Оваа пита е многу мека, сочна и не е многу масна што е вообичаено за питите од месо. Многу е вкусна, а и следниот ден останува мека.
Потребни состојки: 500 г кори за пита, 600-700 г мелено месо мешано, 2 главици кромид, масло за да се запржи месото, сув зачин, црн пипер, сол по вкус
За премачкување: 4 јајца, 200 мл млеко, 200 мл јогурт, 100 мл масло, 1 чаша од 200 мл брашно, 1 прашок за печиво
Постапка: во подлабок сад јајцата изматете ги, па додајте млеко, јогурт, масло, лажичка сол, брашно и прашок за печиво. Убаво соединете да нема грутчиња, па оставете да отстои додека го приготвувате филот од мелено месо.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2021/03/IMG_8209.jpg)
Во тава ставете малку масло, сол и ситно сечкан кромид. Кога малку ќе се запржи кромидот додајте го меленото месо, па со виљушка иситнете го. Посолете го месото, па зачинете го со црн пипер и сув зачин (вегета) или по вкус и убаво запржете додека да испари течноста и да добие убава боја.
Отворете ги корите и избројте ги, би требало да бидат 16 на број. Поделете ги на 4 купчиња по 4 кори, односно ќе добиете 4 ролати. Трите кори се премачкуваат со приготвениот прелив, а врз четвртата кора се става фил од месо.
Секоја кора се премачкува преку целата површина со 4-5 лажици од преливот. Филот од месо поделете го на 4 дела, за да имате доволно и рамномерно да го распоредите. Откако ќе го нанесете врз 4.кора, свиткајте го внимателно ролатот.
Вака приготвените ролати наредете ги во плех обложен со хартија за печење, а одозгора премачкјате ги со остатокот од преливот и наросете со сусам. Оставете малку да отстојат додека се загрева рерната на 200 степени. Ставете да се печат во претходно загреаната рерна околу 20 минути.