Home зимница Без вода и без готвење…Прсти да излижеш! Салата од крцкави зелени домати…

Без вода и без готвење…Прсти да излижеш! Салата од крцкави зелени домати…

Маринирани домати без вода и варење

Овој рецепт за маринирани домати е едноставен, вкусен и не бара варење, што го прави идеален за брза подготовка на зимница.

Со комбинација од свежи зеленчуци, зачини и лесна постапка, ќе добиете пикантна и ароматична закуска што може да се чува до една година. Следете ги чекорите и уживајте во овој уникатен вкус, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 кг зелени домати
– 5-6 црвени пиперки
– 5-6 моркови
– 1 лута пиперка
– 1 врзоп магдонос
– 1,5 главици лук
– 3 лажици крупна сол
– 1 лажица шеќер
– 225 мл оцет (4-5 %)
– 125 мл масло
– 1/2 лажичка сол (4 г) по тегла
– 60 мл сок од лимон по тегла
– НМД

Постапка:

1. Исечкајте ги зелените домати на парчиња. Црвените пиперки исечкајте ги на тенки ленти, а морковите изрендајте ги на крупно ренде. Лутата пиперка ситно исечкајте ја, а магдоносот и лукот исечкајте ги на ситни парчиња.

2. Во голем сад измешајте ги сите зеленчуци. Додајте 3 лажици крупна сол и 1 лажица шеќер, па добро промешајте.

3. Ставете тежина од 2 кг врз смесата и оставете ја да отстои 30 минути. За тоа време, зеленчуците ќе пуштат течност.

4. По 30 минути, додајте 225 мл оцет и 125 мл масло во смесата. Промешајте темелно.

5. Распределете ја смесата во чисти стаклени тегли од 1 литар, заедно со течноста што ја пуштиле зеленчуците. Погрижете се течноста да ги покрие зеленчуците во секоја тегла.

6. Во секоја тегла додајте по 1/2 лажичка сол и 60 мл сок од лимон.
7. Затворете ги теглите со нови капаци и добро запечатете ги.

8. Протресете ги теглите неколку пати за да се изедначи содржината.

9. Чувајте ги теглите во фрижидер. Вака подготвените маринирани домати можат да се чуваат до една година.

Овој рецепт дава вкусна и крцкава зимница што е одлична како додаток на јадења или како самостојна закуска. Уживајте во секој залак! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: