Брауни е американски колач со многу едноставна подготовка, меѓутоа спаѓа меѓу најомилените поради неговата сочност и богат вкус. Ова е негова верзија со мак/афион според рецептот на Верица Николиќ, а потопен во крем од ванила се претвора во вистински деликатес. Уште ако додадете и некое киселкасто овошје..Еве што ви е потребно:

Рецепт и фото и на Верица Николиќ




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ за колач: 200 г црно чоколадо за готвење, 120 г путер, 3 јајца, 200 г шеќер, четвртина мала лажичка сол, 70 г брашно, 20 г какао во прав, 80 г мелен мак (мелено семе од афион)

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ за крем: 1 литар млеко, 1 кесичка пудинг со вкус на ванила (40 г), 1 лажичка екстракт од ванила, 80 г шеќер, 1 јајце, 200 г бело чоколадо, 100 мл слатка павлака. И уште: бобесто овошје по желба




ПОСТАПКА за приготвување на колачот: чоколадото и путерот растопете ги на пареа или во микробранова печка, добро измешајте ги да се соединат, па оставете ги настрана малку да подизладаи смесата.

Рецепт и фото и на Верица Николиќ




Соодветен сад за печење со големина на пречник од 26 см или помал обложете го со хартија за печење, а хартијата сосем малку намастете ја со путер, па оставете настрана. Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени.

Рецепт и фото и на Верица Николиќ




Во подлабок сад скршете ги јајцата, додајте го шеќерот, па пенасто изматете ги со миксер додека смесата да стане кремаста и добие светло жолта боја, а шеќерот да се растопи. Оставете го миксерот, повеќе не ви е потребен.




Додајте ја мешавината од растопено чоколадо со путер, па промешајте со кујнска жица-маталка додека да се изедначи со јајцата. Во посебен сад измешајте ги сувите состојки: брашното и какаото, па просеани постепено додајте ги во мешавината.




На крај додајте го мелениот мак/афион и соединете го со останатите состојки. Мешајте полека за да се сочува пенливоста на смесата, а потоа излејте ја во приготвениот калап. Ставете да се пече во загреаната рерна 20-25 минути.




Кога ќе се формира коричка, проверете со чепкалка дали е печен колачот, но брауни колачот се разликува од останатите, бидејќи е влажен. Затоа, нека не ве буни, чепкалката после проверката треба да биде малку леплива и да остане по некоја трошка од тестото. Колачот оставете го да се олади на собна температура.




ПОСТАПКА за приготвување на кремот: 850 мл млеко ставете во длабок сад, додајте го шеќерот и ставете да се загрее на умерена температура. Во друг сад растворете го пудингот со остатокот од млекото и со виљушка соединете ги состојките.




Кога ќе зоврие млекото тргнете го од оган, сипете го растворениот пудинг со непрекинато мешање со жица за матење, па веднаш додајте ја слатката павлака, како и чоколадото скршено на коцки и мешајте додека да се растопи.




Вратете го тенџерето на оган и продолжете го варењето на ниска температура додека малку да згусне и да се добие едноличен крем. На крај додајте го екстрактот од ванила. Кремот оладете го на собна температура, па ставете го во фрижидер. Послужете го колачот врз крем и посипете бобесто овошје по желба. Рецепт и фото и на Верица Николиќ.