„Блазе им на оние кои го имаат“: Може да стопи секакви внатрешни камчиња, да ја прочисти крвта, да лекува ревматизам, артритис и гихт…

Може да раствори разни камења, да ја прочисти крвта, да лекува ревматизам, артритис и гихт… Најчесто се консумира во форма на чај и се користи за внатрешни и надворешни третмани.

Calluna vulgаris или позната под разни имиња како: ВРЕС, обичен врес, вриштика, вришт, зрновец, борово цвеќе, црнушина, бресина, вријесак, калуна, вереск или ХЕДЕР, е висока зимзелена полугрмушка позната по своите лековити својства уште од древни времиња.

Се користи за прочистување на крвта, борба против ревматизам, артритис и гихт, како и за инфекции на бубрезите, мочниот меур и уринарниот тракт, а народната медицина тврди дека ги раствора сите камења.

Секако, со претходно консултација на лекарот и во зависност од големината на каменот, органот во кој се наоѓа и општата здравствена состојба, можеби треба да се земе во предвид оваа билка пред да се подлегне на опетаривен зафат.

Хедерот (Врес) содржи различни лековити состојки, меѓу кои најистакнати се арбутинот, танините, сапонините, а најзначајна е неговата способност да ги растворува камењата.

Токму затоа, хедерот и денес е познат како одличен лек за сите видови камења. Чајот е потребно да се пие секој ден неколку месеци, бидејќи некои камења полека се раствораат и им треба подолго време за да се растворат.

Хедерот се покажал како најефикасен кога станува збор за жолчните камења, камењата во бубрезите и мочниот меур, ако чајот се прави од билка собрана наесен.

Хедерот помага и во борбата против воспаление на бубрезите, мочниот меур и уретрата, простатата, јајцеводите и јајниците, ја подобрува циркулацијата на крвта, го намалува нивото на шеќер и маснотии во крвта, помага во борбата против атеросклероза, слаба циркулација во нозете и осцилации на крвниот притисок.

Најчесто се консумира во форма на чај и се користи за внатрешни и надворешни третмани.

Хедер бањите се користат за лекување на осип, разни егземи, мозолчиња, лишаи и габи, а мастите од ова растение се користат за лекување на воспаление на очите, глауком и конјунктивитис. Повеќе за оваа билка можете да слушнете во видеото ТУКА.