Home Билкарство Билка која го лекува целото тело, а најдобра е за намалување шеќер...

Билка која го лекува целото тело, а најдобра е за намалување шеќер и маснотии

Започнува сезоната на туштот (Portulaca oleracea), билка позната по своите лековити својства, иако често се смета за коров.

Туштот се карактеризира со црвенкасти стебленца и сочни, месести лисја. Оваа билка се користи и како зеленчук во исхраната и како природен лек во традиционалната медицина.

Според научните истражувања, туштот има повеќекратни здравствени придобивки, особено во регулирањето на шеќерот и мастите во крвта, подобрувањето на кардиоваскуларното здравје и зајакнувањето на циркулацијата.

Туштот е богат со омега-3 масни киселини, антиоксиданси, витамини (особено витамин Ц) и минерали, што го прави ефикасен во чистењето на крвните садови и намалувањето на нивото на холестерол.

Една студија објавена во Journal of Medicinal Food (2016) покажува дека екстрактот од тушт го намалува ЛДЛ (лошиот) холестерол и триглицеридите, истовремено зголемувајќи го ХДЛ (добриот) холестерол кај лица со метаболичен синдром.

Д-р Марија Стојановска, нутриционист, истакнува: „Туштот е природен извор на биоактивни соединенија кои позитивно влијаат на липидниот профил и го поддржуваат здравјето на срцето.“

Во однос на регулацијата на шеќерот во крвта, истражување од Phytotherapy Research (2019) покажува дека редовната консумација на тушт може да ја подобри инсулинската сензитивност и да го намали нивото на гликоза кај лица со дијабетес тип 2.

Ова се припишува на неговите полифеноли и алкалоиди, кои имаат хипогликемично дејство. Д-р Александар Петровски, ендокринолог, вели: „Туштот може да биде корисна дополна во исхраната на пациенти со дијабетес, но не треба да ја заменува препишаната терапија.“

Покрај овие ефекти, туштот делува и на подобрување на циркулацијата на крвта и може да помогне во регулирањето на нискиот крвен притисок.

Неговите диуретични својства помагаат во елиминацијата на вишокот течности од организмот, што дополнително го олеснува товарот врз кардиоваскуларниот систем.

Во традиционалната медицина, туштот се користи и за зајакнување на срцевиот мускул поради присуството на калиум и магнезиум.

Туштот може да се консумира свеж во салати, како додаток во јадења или да се подготви како чај. За подготовка на чај, потребни се:

– 1 супена лажица ситно сечкан свеж тушт
– 250 мл ладна вода
– НМД

Билката се става во мало тенџере, се прелива со ладна вода и се доведува до вриење. По кратко вриење, се тргнува од оган и се остава поклопено да отстои два часа.

Потоа се цеди. Чајот се консумира трипати дневно, по една третина шолја пред јадење, во текот на една недела. Пред употреба, особено кај лица со хронични заболувања, се препорачува консултација со лекар.

Туштот е билка со докажани здравствени придобивки, поддржани од научни истражувања и препораки од стручњаци.

Неговата лесна достапност и разновидност во употребата го прават вреден додаток во исхраната и природната медицина.