Home Рецепти БАЛОН ВЕЧЕРА која ја правам речиси секој ден, сите го бараат рецептот,...

БАЛОН ВЕЧЕРА која ја правам речиси секој ден, сите го бараат рецептот, не го пропуштајте

Оваа вечера изгледа многу декоративно и убедливо го зазема првото место. Ја подготвувам со задоволство, затоа што знам дека домашните уживаат во неа. Првпат ја направив пред неколку месеци, кога ни дојдоа стари пријатели на гости и се воодушевија од вечерата и не ми веруваа дека јас сум ја направила.




Оттогаш ми јавуваат и други заеднички пријатели, да ме прашаат за рецептот, бидејќи пријателиве се испофалиле дека вечерата била како од некој ресторан со Мишелин ѕвезда. Еве што ви е потребно за да ја подготвите:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 мл млеко, 2 јајца, 125 мл вода, 2 лажички сол, 220 г брашно, малку масло за пржење. ЗА ФИЛОТ: 500 г мелено месо, 1 главица кромид, 1-2 пиперки, 2 чешниња лук, оригано, сол, црн пипер, 1 лажици доматна паста. ЗА БЕЛИОТ СОС: 30 г путер, 500 мл млеко, 3 лажици брашно, сол, 150 г кашкавал.




ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад истурете го млекото кое треба да биде на собна температура, како и јајцата и водата. Скршете ги јајцата во него, промешајте со жица или маталка, па додајте ја водата, 2 лажички сол и 220 г брашно. Измешајте во фина, мазна и еднолична смеса, која не треба да има грутчиња од брашното.




Смесата треба да биде ретка како јогурт. На едно тавче со средна големина премачкајте малку масло, а можете и во смесата да додадете сосем малку масло (околу 1 лажиче). Со помош на кутлача, црпете соодветна количина од смесата и печете палачинка по палачинка, додека да ја потрошите целата смеса.




Палачинките се пржат на вообичаен начин, иако смесата изгледа многу ретка, доволно е да се пржат по 1-2 минути од страна. Пред секое пржење на нова палачинка, тавчето премачкувајте го со малку масло. По печењето, палачинките редете ги на чинија и оставете да се оладат додека го подготвувате филот. ЗА ФИЛОТ: Меленото месо се става во тавче со масло да се пропржи, а во меѓувреме ситно исечкајте 1 главица кромид.




Кога од месото ќе испарат течностите, додајте го кромидот, па зачинете по вкус со сол, црн пипер, оригано, црвена зачинска пиперка и останати зачини по ваш вкус. Исечкајте ја и пиперката на тенки ленти, па додајте ја да се пропржи со останатите состојки, а лукчето поминете го низ преса или исечкајте го ситно, пред да го додадете во тавчето.

Кога месото ќе ја промени бојата и ќе испари вишокот течност, додајте 2 лажици паста од домати и фино промешајте до соединување на смесата. Тргнете го тавчето од рингла и оставете да се олади.




За да направите бел сос, потребно е во едно тавче да го ставите путерот и да почекате да се растопи на ниска температура. Во растопениот путер, додајте го брашното и енергично измешајте со жица или дрвена лажица, додека да почне да се формира соединета смеса. Постепено, во смесата започнете да го додавате млекото и со константно мешање, направете густ бел сол.

Во сосот додајте сол, црн пипер и мускантно оревче и добро соединете. Ако сосот излезе премногу густ, тргнете го од рингла и додајте уште малку млеко, за да се разреди. На еден плех, обложен со хартија за печење, редете ги подготвените состојки.

РЕДЕЊЕ: Палачинка, бел сос, мелено месо, палачинка, бел сос, мелено месо и така редете додека да стигнете до последната палачинка, а за тоа време потрошете го меленото месо на долните слоеви. Последниот слој се премачкува со белиот сос и одозгора се реди ренданиот кашкавал кој при печењето ќе даде изглед на балон.

Вака подготвените необични лазањи со палачинки се печат во претходно загреана рерна на 190 степени, околу 20-тина минути, додека кашкавалот да фати коричка, бидејќи состојките се веќе подготвени за јадење. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.