Home зимница Ајвар без пржење, се прави за 5 минути…По вкус не заостанува од...

Ајвар без пржење, се прави за 5 минути…По вкус не заостанува од оригиналниот

Брз домашен ајвар без пржење

Ајварот е гордост на македонската кујна, а овој рецепт за брз ајвар без пржење е совршен за сите кои сакаат да уживаат во богатството на вкусовите со минимален напор.

Подготвен за само пет минути, овој ајвар е свеж, ароматичен и идеален за секоја прилика, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 5 големи црвени пиперки (ајварки)
– 1 рака ореви
– 1 рака магдонос
– 3-4 чешниња лук
– 50 мл растително масло
– 1/2 лажичка сол
– 1/2 лажичка мелен црн пипер
– 1 лажичка оригано
– 1 лажичка буковец
– 1 лажичка црвен пипер во прав
– НМД

Постапка:

1. Испечете ги црвените пиперки во рерна на 200 °C или на рингла.
2. Ставете ги печените пиперки во пластична кеса и оставете ги неколку минути да се изладат, што ќе го олесни лупењето.

3. Излупете ги пиперките и отстранете им ги семките и дршките.

4. Во блендер ставете ги исчистените пиперки, оревите, магдоносот, лукот, растителното масло и сите зачини.
5. Блендирајте додека не добиете мазна и хомогена смеса.

6. Ајварот е готов за употреба или за чување во фрижидер во херметички затворен сад.

Овој ајвар без пржење е одличен како намаз, додаток кон јадења или прилог на трпезата, носејќи свежина и автентичен вкус во секој залак. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/_uYBbIWYcNY?si=ndI80-yicYzlfYUN