Ако сакате многу големи малини, во март полејте 2 литри од оваа течност под секоја грмушка…

Со цел малините да почнат обилно да раѓаат, треба да почнете со негата уште во март.

На пролет, посебно внимание треба да се посвети на малините. Постојат 5 златни правила:

Поткастрување

Кастрењето на малините зависи од тоа дали грмушката е „летна“ и раѓа на секои две години или есенска и носи едногодишни малини.

Најдобро е да се искастрат грмушките после бербата во доцна есен, зима или рана пролет, пред да се разбуди грмушката.

Кај двогодишните малини, обично после бербата гранките се сушат, па потребно е веднаш после тоа да се исечат блиску до земја.

Оставете 4-6 изданоци на секоја грмушка, додека најбујните гранки може да се скратат под агол кај првата пупка. Ова му помага на растението да се разгранува.

Кога страничните ластари ќе достигнат должина од 30-40 см, тие треба да се отсечат, што го поттикнува развојот на другите ластари и многукратно го зголемува приносот на малините.

Отстранување на плевелот и сувите лисја

Ако има плевел под грмушките, мора редовно да се отстранува, а истото важи и за минатогодишните лисја.

Исто така, добро е нежно да се раскопа горниот слој од земјата.

ЃУБРЕЊЕ

На почетокот на пролетта, малините треба да се прихранат со амониум нитрат (азотно ѓубриво). Растворете 1 лажица во 10 литри вода, измешајте. Истурете околу 2-3 литри од овој раствор на секој корен.

По додавањето на амониум нитрат, добро е почвата да се посипува со пепел во количина од околу половина чаша по грмушка.

Богат е со хранливи материи како што се калциум, магнезиум и микроелементи кои се неопходни за растенијата.

Покрај тоа, ја закиселува почвата, значително ја подобрува нејзината структура и ја зголемува апсорпцијата на хранливи материи и вода.

Ја намалува растворливоста за растенијата на штетни елементи – алуминиум и манган – благодарение на што ги имунизира растенијата и ги потиснува заразните болести. Покрај тоа, го стимулира растот на зелената материја, помага во продолжување на цветањето и го зголемува приносот.

Покрај тоа, можете да користите универзално минерално-органско ѓубриво (2 PL) и да ја поткопата почвата околу грмушките за да биде порастресита.

Можете исто така да користите раствор од кравји измет во однос 1:10.

Мулчирање

По ѓубрењето, почвата околу грмушката треба да се прекрие со компост измешан со хумус. На овој начин ќе ја задржите влагата подолго.

Третман со фунгициди

По нанесувањето ѓубрива и мулчирањето на почвата под грмушките, тие треба да се третираат со фунгицид базиран на бакарни соединенија.

Исто така, неопходно е да се попрска почвата под малината.

Овие мерки ќе ви помогнат да добиете добра жетва на малини, плодовите ќе бидат големи, слатки, здрави и обилни.

МАЈ

Мајска исхрана на грмушки од малина

Ќе ве советувам за мојот докажан рецепт што го користам секоја година и секогаш уживаме во богата и здрава жетва без хемикалии. Еве што ви е потребно:

10 г сув квасец
1 лажичка шеќер

Количината зголемете ја според потребите. Растворете го квасецот во млака вода заедно со шеќерот и убаво измешајте.

Оставете на топло место (на пример на прозорец) 2 дена. Во овој период редовно мешајте.

Разредете во сооднос 1:10 и истурете 5 литри течност под секоја грмушка. протресете добро пред секоја употреба.

Ова ѓубрење, покрај важните хранливи материи, ги активира и потребните микроорганизми во почвата, кои делуваат како поддршка на здравиот раст на грмушките од малина.

Една недела по ова оплодување, правам уште едно прихранување за дополнување на азот користејќи пепел од дрво.

Растворете 600 г пепел во 10 литри вода или повеќе.

Комбинацијата на овие две прихрани ќе ги обезбеди малините со сите потребни хранливи материи, елементи во трагови и супстанции што им се потребни за здрав раст и формирање на овошје.