Одлична идеја за семеен ручек, едно вегетаријанско јадење без месо, но верувајте дека е многу, многу вкусно. Секако, ова јадење може да се послужи како прилог, но и како главно јадење. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг компир, 1 главица кромид, 1 голем морков, 1 црвена пиперка, 3 лажици масло, 1/2 лажичка црн пипер, 1 лажичка сув зеленчуков зачин, 1/3 лажичка лук во гранули/прав, 2 јајца, 2 лажици кисела павлака, 1 лажица брашно (не мора), 200 мл млеко, 100 мл јогурт, малку магдонос и слатка зачинска пиперка
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Најпрво компирот измијте го, излупете го, уште еднаш измијте го и исечете го на коцки со средна величина. Парчињата е пожелно да бидат со еднаква големина за да се сварат рамномерно истовремено. Ставете го во тенџере со вода и варете го додека да омекне.

![]()
![]()
![]()
![]()

Една главица кромид исечкајте ја ситно на коцкички. На малку масло пропржете го кромидот додека да омекне и застакли. Потоа додајте еден поголем изрендан морков (или два-три помали), и една црвена пиперка исечкана на коцки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Промешајте и продолжете со динстање. Зачинете го зеленчукот со половина кафена лажичка црн мелен пипер, 1 полна лажичка сув зеленчуков зачин (вегета) и малку лук во прав по вкус (а, ако сакате, ставете свеж лук). Добро промешајте и динстајте го зеленчукот додека да омекне.

![]()
![]()
![]()
![]()

Намастете еден керамички сад (или плех обложен со хартија и намастен), па истурете го внатре сварениот и процеден компир. Потоа додајте го и испржениот зеленчук, па промешајте внимателно за да се изедначат состојките.





Рерната вклучете ја да се загрева на 180 степени, а за тоа време, во посебен сад изматете две јајца, додајте две полни супени лажици кисела павлака, 200 мл млеко, 1 полна супена лажица брашно, па добро изматете за да не останат грутчиња од брашното. На крај додајте и околу 100 мл јогурт.

![]()
![]()
![]()
![]()

Со оваа мешавина прелијте го компирот и зеленчукот, протресете малку за да се распореди рамномерно, наросете одозгора сув магдонос или босилек и малку слатка зачинска пиперка. Прекријте со алуминиумска фолија, па ставете да се пече во загреана рерна околу половина час.

![]()
![]()
![]()
![]()

Пред крајот тргнете ја фолијата зако сакате малку компирот да го потпечете. Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











