Раскошен, мек омлет како пуфка е сон на секоја домаќинка која се труди да го израдува своето семејство, не само со вкусен и здрав, туку и со прекрасен, декоративен појадок. Сепак, не секогаш омлетот излегува онаков каков што очекуваме, некогаш е премногу масен или на делови премногу испржен, а на некои делови недозготвен.
![]()
![]()
![]()
![]()

Има безброј начини како да се приготви омлетот и колку и да се чини дека ова е најлесното јадење што секој може да го направи за помалку од минута, сепак постојат некои трикови доколку сакате да добиете ефектно јадење.
![]()
![]()
![]()
![]()
Некој можеби ќе ве советува да додадете малку брашно во омлетот за да се добие на конзистентност и форма, меѓутоа тоа повеќе ќе биде „јоркширски пудинг“, а не омлет. Некој друг можеби ќе ве советува да додадете малку сода бикарбона.

![]()
![]()
![]()
![]()
На овој начин ќе добиете сунѓерест омлет со ситни дупчиња во него, но јас не го сакам вкусот на содата кој малку се чyвствува. Можеби подобра идеја е да се додаде газирана вода за добивање на „порозен“ ефект. Но, овојпат јас ќе ви покажам како да го приготвите најдобриот омлет, мек како пуфка.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за омлет кој се пече во рерна): 6 јајца, 300 мл млеко, сол по вкус, путер за намастување на помал огноотпорен сад. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за омлет кој се пече во тиган): 4-5 јајца, сол по вкус, 150 мл млеко, масло или путер
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Дали ќе го печете омлетот во рерна или во тава на рингла, повеќе зависи од времето со кое располагате. Постапката за приготвување е иста и во двата случаи, единствено се разликува начинот на печење.

![]()
![]()
![]()
![]()

Најпрво изматете ги јајцата во подлабок сад, зачинете ги по вкус, па додајте го млекото и матете доволно долго со маталка или виљушка додека да се изедначи смесата. Помал огноотпорен сад намастете го со путер, излејте ја во него приготвената смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа ставете да се пече во загрена рерна на 180 степени додека да зарумени на горната површина. Времетраењето е околу половина час, но може да варира од рерна до рерна.

АКО ПЕЧЕТЕ НА РИНГЛА: Во нелеплива тава ставете масло, излејте ја смесата и ставете да се пече на средно-јак оган доколку печете на плин, или ринглата претходно загрејте ја.

![]()
![]()
![]()
![]()

Поклопете со капак. После две минути намалете на умренео-тивок оган и печете уште пет минути. Потоа исклучете и оставете омлетот да се доготви во топлата тава уште 10 минути. Деталите погледнете ги ОВДЕ.
































