I РЕЦЕПТ: Солени триаголничиња, децата ги обожаваат Оваа феноменална пита ми ја покажа мојата свекрва. Оттогаш многу често ја правам, превкусна е и децата многу ми ја бараат. Верувајте, кога и вие еднаш ќе ја направите, ќе стане многу чест рецепт во вашата кујна.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г готови кори за пита, 1 кисела павлака (180 г), 4 јајца, 1 чаша (од киселата павлака) масло, 500 г сирење кравјо или по ваш вкус и сол по потреба
ПОСТАПКА: изматете го сирењето со две јајца. Посолете по потреба. Направете го филот со кој ќе ги премачкуваме корите:sСе прави така што ги матиме заедно киселата павлака со 2 јајца и една чаша (од павлаката) масло. Малку посолете. Корите пресечете ги со нож по средина, за да добиете помали кори.

![]()
![]()
![]()
![]()
Земајте по една кора, премачкајте ја по целата површина со фил, преклопете еден дел, а преку него уште еднаш, за да добиете кора со должина од околу 25 см и ширина 8 см.

![]()
![]()
![]()
![]()
На едниот крај од аголот ставете сирење, преклопете за да добиете триаголник. Правете вакви триаголничиња додека да ви се потроши сирењето, а ако ви остане ставете го одозгора врз триаголниците.

![]()
![]()
![]()
![]()
Печете ги 10-15 минути на 200 степени. Мора да ви кажам дека триаголниците, нивната величина и големина зависи од корите. Од неодамна купувам едни кори кои се наменети за солени пити, па триаголниците ми излегуваат совршени.

II РЕЦЕПТ: Идеален појадок за 25 минути: Триаголници со сирење и специјален сос. Триаголници со сирење и сос од краставички.
Потребни состојки: 6-7 листови кори за пита (готови или домашни), 400 г свежо сирење, 1 јајце, 1 лажица кисела павлака и сол по вкус. За премачкување: 1 јајце, 3 лажици масло, 3 лажици јогурт. За сос: 1 мала краставичка, 1 чешне лук, 500 мл јогурт, сол, црн пипер по вкус

![]()
![]()
![]()
![]()
Постапка: соединете ги сирењето, јајцето, киселата павлака и солта. Посебно изматете го јајцето, маслото и јогуртот – за премачкување на корите. Сите кори исечете ги на 4 ленти. На работната површина редете ги исечените ленти, па премачкјате ги по цела должина со смесата за премачкување.

![]()
![]()
![]()
![]()
Преклопувајте ги две по две лентите. На едниот крај ставете 1 лажица фил со сирење. Преклопете како триаголник и продолжете со преклопувањето, обликувајќи ги триаголниците.
Редете ги готовите триаголници на намастен плех. На ист начин пригответе ги и останатите триаголници, додека да се потрошат состојките. Намастете ги малку одозгора и ставете да се печат во загреана рерна на 200 степени. Печете ги додека да заруменат, а потоа оставете ги неколку минути да изладат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Послужете ги сос: Ситно изрендајте ја краставицата и лукчето, прелијте со јогурт, посолете и запиперете по вкус. Сето убаво соединете го и оставете го да излади во фрижидер барем половина час пред послужувањето.













