Ја направив тортата за роденденот на сестра ми и сите гости беа воодушевени. Сите ми побараа рецепт, па затоа го споделувам со вас. Многу лесно се приготвува, од основни состојки, и иако е чоколадна, во составот не влегува чоколадо, туку истото вие го приготвувате со помош на какао, јајца и уште неколку состојки. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (калап за торта 18 см, за поголема торта удвојте ги количините): 80 г сенаменско брашно, 20 г какао во прав, 3 жолчки, 1/4 лажичка сода бикарбона, 1/2 лажичка прашок за печиво, 55 г шеќер, 1/4 лажичка сол, 50 г растително масло, 100 мл млеко, 1 лажичка ванилин екстракт. И уште: 3 белки, 60 г шеќер и 1/2 лажичка лимонов сок.
ЗА ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА: 300 мл вода, 40 г пченкарен скроб/нишесте/густин, 350 мл млеко, 200 г шеќер, 50 г какао во прав, 1 лажичка желатин во гранулу/прав или агар-агар (растителен желатин), 150 г путер
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во посебни садови одделете ги жолчките од белките од три јајца. Со жица маталка разматете ги жолчките, па додајте 55 г шеќер. продолжите со мнатење додека шеќерот да се растопи, а жолчките да згуснат и побелат. Ако ви е полесно користете миксер, но лесно се матат и со маталка.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во убаво изматените жолчки додајте 50 мл масло. Изматете додека маслото да се соедини и инкорпорира во смесата. Потоа додајте 100 мл млеко, четвртина лажичка сол, 1 лажичка ванилин екстракт, промешајте, па додајте 80 г просеано брашно помешано со 20 г какао, половина лажичка прашок за печиво и четвртина лажичка сода бикарбона.

![]()
![]()
![]()
![]()

Промешајте со маталката додека да се разбијат сите грутчиња и добиете изедначена, хомогена, чоколадна полутечна смеса. Тргнете ја настрана додека го приготвувате шамот од белки. Во посебен чист и сув сад ставете трите белки и изматете ги со миксер додека да запенат. Потоа додајте половина лажичка лимонов сок.

![]()
![]()
![]()
![]()
Продолжете со миксење, па започнете постепено да го додавате шеќерот (60 г). Непрекинато матите додека шеќерот целосно да се растопи и да добиете цврст снег кој не паѓа од лажица. Потоа лажица по лажица додавајте го снегот во претходно изматената чоколадна смеса со жолчки.
![]()
![]()
![]()
![]()
Мешањето мора да биде полека, со превртување на шпатулата или лажицата, за да се сочува пенливоста на смесата. Кога таа е воздушеста (од снегот на белките), бисквитот поубаво се пече и останува мек и сунѓерест како пена.

Смесата излејте ја во калап (18 см) обложен со хартија, потчукнете да излезат меурчињата и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 160 степени околу 40-50 минути. Печениот колач потчукнете го неколку пати за полесно да се одлепи бисквитот, па превртете го да се суши врз решетка (заедно со обрачот).

![]()
![]()
![]()
![]()

ЗА ФИЛ-ГЛАЗУРА: Во еден сад ставете го скробот, додајте 300 мл вода и промешајте за да нема грутчиња. Во тенџере ставете шеќер, какао и мешавината од вода и скроб во тенок млаз додека мешате за да се соединат состојките. Додајте го желатинот, па ставете на умерен оган и мешајте додека да се растопат состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте го млекото и непрекинато мешајте додека смесата да се свари и згусне како за глазура. Тргнете од оган и додека сè уште е топло додајте го путерот и мешајте додека тој да се растопи и инкорпорира. Во меѓувреме извадете го бисквитот од калапот, отстранете ја хартијата и пресечете го на три тенки кори.

ФИЛУВАЊЕ: Првата кора ставете ја во обрач па ставете фил, втората кора, па фил, третата кора и фил. Филот се става топол а после секое нанесување малку се протресува (тргнете малку настрана). Оставете ја тортата во фрижидер неколку часа, а најдобро преку цела ноќ. Потоа отстранете го обрачот и премачкјате ги страните со остатокот од филот. Деталите од постапката погледнете ги ОВДЕ.

































