Home Рецепти Сочен чоколаден куглоф од евтини состојки, се прави за 10 минути, мерки...

Сочен чоколаден куглоф од евтини состојки, се прави за 10 минути, мерки на чаша

Рецептите за колачи испечени во калап за куглоф секогаш се добредојдени. Ги има со различни вкусови и различни состојки, но она што е заедничко за повеќето од нив, е тоа што многу лесно и брзо се приготвуваат. Овој рецепт е меѓу најјбризте и најевтините, а резултатот е сочен чоколаден колач кој се топи во уста.




Направете го, нема да се покаете, а потоа и многу често ќе го приготвувате. За неговата подготовка нема да потрошите повеќе од 10 минути. После печењето потребно е да го прелиете со вкусен чоколаден прелив кој многу брзо се впива, за 15-тина минути. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за бисквит): 5 јајца, 1,5 чаша шеќер (270 г), 1 кесичка ванилин шеќер (8-10 г), 1 чаша масло за готвење (200 мл), 1 чаша цврст јогурт или кисела павлака (220 г), 3 супени лажици какао во прав (45 г), 2 чаши брашно (250 г), 1 кесичка прашок за печиво (16 г), 1 прстофат сол (2 г)




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за прелив): 1,5 чаша млеко (300 мл), 4 супени лажици шеќер (60 г), 4 супени лажици масло за готвење (50 мл), 2 супени лажици какао (30 г), 100 г чоколадо. За прелевање на кугловот: 100 г растопено чоколадо




ПОСТАПКА: Во подлабок сад пенасто изматете ги јајцата заедно со шеќерот и ванилата. Матете со миксерот додека јајцата да се згуснат и побелат, а шеќерот да се растопи. Потоа додајте една чаша растително масло и една чаша цврст („грчки“) јогурт или кисела павлака. Измешајте со жица-маталка за да се изедначат состојките.




Во смесата додајте 3 супени лажици какао во прав, па промешајте додека да се изедначи и да нема грутчиња. Во посебен сад измешајте ги сите останати суви состојки: брашното, прашокот за печиво и прстофат сол. Сувите состојки започнете постепено да ги додавате во течните. мешајте со маталката за да не се направат грутчиња.




Калапот за куглоф добро намастете го со путер, на дното и страните. Излејте ја изедначената смеса, протресете го калапот и неколкупати потчукнете го од подлогата за да излезат евентуалните меурчиња. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 175-180 степени околу 50-55 минути.




Кога колачот ќе биде печен проверете со стапче за ражнич (стапчето треба да излезе суво). Направете повеќе дупчиња за да може поубаво да го впие чоколадниот прелив и со помош на нож одлепете го од ѕидовите на калапот. За прелив: Во едно тенцере ставете ги сите потребни состојки и загревајте на умерен оган додека да се растопи чоколадото (млекото не смее да зоврие).




Кога чоколадниот прелив е подготвен, внимателно со кутлача залијте го печениот колач и оставете го 15 минути за да го апcopбира. Потоа превртете го врз чинија, а одозгора прелијте го со растопено чоколадо. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.