Суфле е многу вкусно јадење кое има посебен вкус, а нам ни е добро познат бидејќи баба ми го подготвување кога бев мала. Сега рецептите за овој вкусен оброк се многу усовршени и повкусни, а следниот рецепт е најубавиот кој досега сум го пробала.
![]()
![]()
![]()
![]()
На почетокот постојано се држев на рецептот на баба ми, бидејќи мислев дека само тој ќе ми се допаѓа, но еден ден го најдов овој рецепт и не згрешив што го пробав. Потоа забележав дека многумина го прават суфлето по овој рецепт, а дел од коментарите беа:
![]()
![]()
![]()
![]()
„Благодарам за рецептот, ова е јадење кое обезбедува со многу енергија и нутритивни својства за целото семејство.“ Потоа: „Може да пробате да ставите мајонез наместо шеќер. Излегува многу вкусно. Благодарам за идејата на одвојување на белките/протеините од жолчката.”

![]()
![]()
![]()
![]()
Јадењето се прави од само 3 јајца. Може да го направите ако користите и рачен миксер, мислам дека така е побрзо и полесно. Ќе ви бидат потребни само 4 состојки, а ова се советите кои што сакам да ви ги кажам пред да го прочитате рецептот:

![]()
![]()
![]()
![]()
Ако користите мало тавче за пржење може да ставите 2 јајца. Обично знаеме ние домаќинките кога подготвуваме некое вкусно јадење, јајцата ги вадиме барем 1 час надвор да отстојат на собна температура. За ова суфле тоа не треба да го правите, уште поубаво е да користите ладни јајца за полесно да се изматат.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 1/4 лажичка сол, 1 голема лажица шеќер (може да замените со мајонез) и несолен путер. ПОСТАПКА: Одделете ги белките од жолчките во посебен сад. На жолчките додајте им 1/4 лажичка сол и изматете ги со жица за матење.




Белките изматете ги со миксер или со жица за матење додека да станат пенасти и почнат да се формираат воздушни меурчиња на површината. Потоа додајте им 1 голема лажица шеќер и продолжете да ги матите додека шеќерот да се растопи.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се формира фина пена која го зголемила својот волумен, тогаш се готови. Потоа започнете изматените жолчки да ги додавате во смесата со белки и со шпатула мешајте до соединување на смесата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во малку загреано тавче ставете 1 коцка несолен путер и почекајте да се растопи. Истурете ја смесата од јајца и покријте одозгора со капак да се готви 3-5 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се формира златна кора од долната страна и тестото ќе почне да се одвојува од тавчето преклопете на средина и гответе додека да се испече внатрешноста. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































