Прекрасен кремаст колач за кој се зборува уште кога бев дете. Се подготвува многу брзо и лесно, а во вкусот ќе уживате со своите најблиски. Има прекрасен богат крем кој ја полни целата уста со убав шмек кој се разлева низ сите сетила.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 белки, 200 г шеќер, 2 лажици брашно, 200 г мелени ореви. ЗА КРЕМ: 6 жолчки, 6 лажици шеќер, 1 пудинг од ванила, 1 лажица брашно, 500 мл млеко, 200 г путер/маргарин, 100 г шеќер во прав, 200 мл слатка павлака за шлаг.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Изматете снег од белки, додавајте шеќер постепено, па на крај со лажица промешајте ги оревите и брашното. Истурете во намастен и набрашнет калап па печете на 180 степени додека кората да фати коричка однадвор.

![]()
![]()
![]()
![]()
За фил: измешајте жолчки, шеќер, ванилин шеќер, пудинг и лажица брашно, па сварете ги во млекото како пудинг. Во изладениот пудинг додајте пенасто изматен путер со шеќер во прав. Добиениот крем нанесете го врз печената и изладена кора, а одозгора завршете со шлаг. Украсете по желба, изладете во фрижидер и уживајте.
![]()
![]()
![]()
![]()
Може да го прочитате и следниот рецепт за непечен крем колач. Ова е една од повеќето варијанти за колач од пудинг и кекси, но овој рецепт се разликува од другите по тоа што воопшто не се забележува дека кремот е всушност пудинг.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 600 мл вода/млеко, 4 полни лажици шеќер, 2 кесички (од 37 г) пудинг од кокос или ванила или некој овошен, 120 г путер, 100 г маскарпоне или друго кремасто, несолено сирење, 100 г кекси за кора, 110 г кекси за фил, 30 г кекси мелени за наросување одозгора.





ПОСТАПКА: Во едно тенџере ставете 600 мл вода (а кој сака може да стави млеко наместо вода). Додајте четири лажици шеќер и две кесички прашок за пудинг. Промешајте убаво со жица за матење додека да се изедначи, да нема грутчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
Може да користите било каков пудинг со светла боја, по ваш вкус, да не е чоколаден, поради визуелниот изглед на колачот (кексите се темни, со какао). Смесата ставете ја на оган, на умерена температура и постојано мешајте додека да згусне. Кога ќе се свари, во врелиот пудинг ставете 120 г путер исечкан на ленти. Промешајте додека тој да се растопи и соедини со пудингот. Кремот оставете го настрана да излади.
![]()
![]()
![]()
![]()
Калап со димензии 22х15 см обложете го со хартија. Бисквитите натопувајте ги во вода/млеко/сок (по вкус) и редете ги во два реда на дното на плехот (бисквити се потребни околу 100 г, тоа зависи од величината на калапот кој ќе го користите).
![]()
![]()
![]()
![]()
Во изладениот крем додадете крем сирење (маскарпоне) и убаво измешајте за да се изедначи. Потоа додајте кршени бисквити и уште еднаш промешајте со лажица. Филот рамномерно распоредете го врз кората од бисквити и израмнете. Одозгора може да наросите мелени/сечкани кекси или чоколадна глазура. Колачот изладете го добро пред послужување. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












