Многу вкусна торта која на цела фамилија ни е број 1. Ја правам со години за сите роденденски прослави. Излегува доста голема и многу парчиња, но сепак се јаде во 1 ден бидејќи е многу вкусна. Има различни вкусови од овошен до чоколаден, па затоа е посебна.




Потребни состојки за кора: 100 г тврди амарети бисквити или некои други тврди бисквити, 100 г шеќер, 100 г путер, 200 г чоколадо за готвење, 3 јајца. За крем: 500 г маскарпоне, 180 г павлака (20% м.м.), 50 г шеќер, 1 ванилин шеќер.




За глазура: 450 г разни бобинки, 8 г шеќер во прав, 250 мл овошен сок, 2 лажици шеќер, 1 прелив за колачи. Постапка: За кората најпрво издробете ги бисквитите.

Чоколадото и путерот растопете ги на пареа и оставете ја смесата малку да се излади. Одделете ги белките и жолчките од јајцата. Посебно изматете ги белките, а жолчките и шеќерот изматете ги додека да станат пенасти.




Додајте растопено чоколадо и путер во жолчките, искршените бисквити и сè добро измешајте. Постепено мешајте ги белките. Кората се пече во подмачкан или обложен со хартија калап за торта со дијаметар од 24 cм околу 25 минути на 180°C во претходно загреана рерна.




Испечената кора оставете ја убаво да се излади. За кремот измешајте ги маскарпонето, павлаката, шеќерот и ванилиниот шеќер и со смесата премачкајте ја кората. Потоа измешајте ги овошјето и шеќерот и нанесете ги врз кремот.




На крајот, преливот за торта измешајте го со овошен сок и шеќер и внимателно прелијте го топол врз колачот (за прелив користете го сокот добиен со растворање/цедење на овошјето, а доколку не е доволно додајте вода до потребната количина).




Оставете ја тортата во фрижидер преку ноќ и уживајте во нејзиниот вкус. Послужување: Совет повеќе. Со цел сирниот крем да остане компактен при сечењето, може да се измеша малку желатин при подготовката за да се стегне.




Ако користите замрзнато овошје, добро одмрзнете го и исцедете го, во спротивно сокот ќе се прелее преку колачот и повеќе ќе се распаѓа. Совет повеќе – ако одлучите да направите торта Амарети, не менувајте ја количината или состојките потребни за да го направите ова божество, бидејќи секоја интервенција ќе го расипе она што е суштинско за оваа торта – беспрекорниот вкус!