Ако имате јајце, брашно и млеко, не пропуштајте да ги приготвите овие вкусни печива кои се меки како памук, но дополно збогатени со крем и суво грозје. Иако изгледаат гламурозно, кога ќе ја прочитате постапката ќе видите дека рецептот е многу лесен. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за крем): 300 мл млеко, 8 г ванилин шеќер (1 кесичка), 3 супени лажици шеќер, 1 јајце, 2 супени лажици скроб/нишесте/густин. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО: 100 мл млако млеко, 150 мл млака вода, 1 супена лажица сув квасец, 1 јајце, 3 лажици шеќер, 8 г ванилин шеќер, 4 лажици масло, 400 г брашно, 1 лажичка сол, и уште суво грозје.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: најпрво пригответе го кремот за да има време да се олади. Во едно тенџере ставете едно јајце, додајте три лажици шеќер, една кесичка ванилин шеќер и две супени лажици скроб/нишесте. изматете со жица маталка додека сите состојки да се соединат во хомогена смеса без грутчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во смесата започнете постепено да додавате 300 мл млеко, па мешајте додека тоа да се раствори. Тенџерето ставете го на умерен оган и постојано мешајте го додека да се свари и згусне. Внимавајте да не ви загори, затоа што ќе го промени вкусот.

![]()
![]()
![]()
![]()

Сварениот крем ќе има фина текстура како пудинг. Префрлете го во друг сад за полесно да се олади, па покријте го со проѕирна-стреч фолија за да не фаќа коричка. Оставете го во фрижидер додека го подготвувате тестото.




Во еден подлабок сад измешајте ги водата и млекото кои потребно е да бидат млаки, па додајте го квасецот и три лажици шеќер (според оригиналниот рецепт, но вие доколку сакате ставете две лажици или една).

Додајте и 4 лажици масло. Додајте и една кесилка ванилин шеќер, како и една белка од јајце на собна температура, а жолчката сочувајте ја за подоцна. Промешајте ја мешавината, па започнете постепено да го додавате брашното. Посолете.






Додека можете мешајте со лажица или шпатула, а потоа замесете со рака додека да добиете меко, еластично и нелепливо тесто. Вратете го во садот, покријте го со проѕирна-стреч фолија, па оставете го да стасува еден час на топло место, додека да ја удвои големината.

По изминатиот период тестото истресете го на работна површина и поделете го на девет еднакви делови, а од секој дел формирајте топче. Од секое топче со помош на оклагија развлечете тркалезна кора со големина на мала чинија. За полесно развлекување наросувајте сосем малку брашно.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во средината од кората ставете 2-3 лажици фил и еден грст суво грозје. Опфатете ги краевите на кората и повторно затворете во вид на топче. Вака приготвените печива наредете ги во плех обложен со хартија и одозгора малку притиснете ги со дланката. Со остар нож засечете ги дијаголнално и по потреба во засеците ставете уште неколку зрна суво грозје.






Покријте ги со кујнска крпа и оставете ги да стасуваат 15-тина минути. Потоа во жолчката додајте една лажица млеко и промешајте, па со мешавината премачкјате ги печивата. Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 170 степени околу 20-25 минути. Деталите погледнете ги во видеото ОВДЕ.

































