Рецепт за совршено печиво, однадвор со сусам и крцкаво, а одвнатре неверојатно меко. Состојката која се додава во тестото (оцет) прави кифлите да бидат вкусни и мирисни како од пекара, а и подобро. Во прва пригода пробајте го рецептов!
Потребни состојки:
1 кг брашно
40 г свеж квасец
200 мл топло млеко
200 мл топла вода
150 мл масло
2 лажици оцет
1 ½ мали лажички шеќер
1 ½ мали лажички сол
За фил:
200 г ситно сирење
100 г фета сирење
100 г рендан кашкавал
Сол ако е потребно (ако сирењето не е солено)
За премачкување:
500 мл вода
3 лажици мед (или мармелада, а според оригиналниот рецепт треба малтекс, но ова е совршена замена)
300 г сусам +-
Постапка:
Квасецот издробете го, додадете млеко и шеќер, промешајте. Потоа додадете масло, вода и четири шолји брашно. Во брашното додадете сол и започнете да месите. Треба да добиете поретко тесто, без грутчиња и потоа продолжете со додавање на брашно додека да формирате цврсто тесто.
Оставете да отстои околу 30 минути, па поделете го на 16 помали делови, секое делче премесете го и оставете го да одмори 5-10 минути.
Со прсти развлечете во величина на помала чинија (десертне), на средина ставете лажица од филот, па спојте го тестото и затворете го со притискање (погледнете го видеото).
Секое полнето тесто потопете го во вода помешана со мед, наросете обилно сусам и редете на тепсија.
Со кујнски ножици засечете по средина да се направи дупла и да се види сирењето.
Печете во загреана рерна на 220 степени додека добро да зарумени.