Гравот можете да го приготвите на различни начини, а вистинско уживање за сите љубители на оваа намирница е сигурно оној запечениот.
Запечениот грав е традиционално јадење со полн вкус и исклучително едноставен рецепт. Можете да го послужите како прилог со месо или како главно јадење со некоја салата.
Рецепт од Бабината кујна.
Потребни состојки:
500 г грав
Сол, магдонос, црвен мелен пипер, црн пипер, толчена пиперка, ловоров лист
1 главица лук
Масло
2 главици кромид
1 страк праз
1 зелена пиперка
зачин
Постапка:
Гравот добро измијте го. Налијте го со вода да биде покриен, гответе 5-6 минути, па фрлете ја првата вода. Налејте нова вода, па додадете зелена пиперка и ловоров лист. Ставете малку масло.
Кога гравот ќе се зготви, оставете да врие водата додека да остане уште само малку. Испржете го кромидот и празот, па кога добро ќе се испржи додадете ги сите зачини, сечканиот лук и добро промешајте.
Прво ставете една третина од сварениот грав, па пржен кромид, па грав, па кромид, па грав. Малку протресете и оставете да се запече околу 30 минути на 250 степени. Послужете со салата.