За ова слатко задоволство потребно е само малку време и не премногу состојки. Потребните состојки најчесто ги имате дома.
Ако немате вишни не мора да ги ставате, но јас ставив за дополнително да се збогати вкусот.
Потребни состојки:
3 јајца
1 чаша шеќер (од 200 мл)
1 чаша масло
1 чаша презла
1 чаша гриз
6 лажици вода
-на врв од лажичката сол
1 прашок за печиво
2 поголеми јаболка
-околу 150г вишни
Постапка:
Не е потребен миксер.
Се’ можете да изматите со маталка или виљушка. Изматете ги јајцата, додадете шеќер и масло па матете додека шеќерот да се растопи. Додадете ги истанатите состојки, промешајте да се соедини и на крај ставете го прашокот за печиво.
Излејте во подмачкан калап, одозгора наредете кругови од излупени јаболка и отстрана набоцкајте ги вишните.
Печете на 200 степени, околу 30 минути или на 180 степени околу 50 минути. Готовиот колач оставете го малку да излади, исечете го и наросете со шеќер.