Home Рецепти Многу вкусно јадење: Мусака од кисела зелка според Стево Карапанџа

Многу вкусно јадење: Мусака од кисела зелка според Стево Карапанџа

Своевремено овој рецепт го имаше објавено Стево Карапанџа, со тоа што киселата зелка не ја динсташе, туку редеше –ред зелка, па прженото месо со кромид, па повторно зелка… и на крај сето го преливаш со смеса од млеко и јајца. Се пече под фолија околу 45 минути, а пред крајот се трга фолијата за да се запече.

Кој и да се сомнева во оваа комбинација, само барем малку нека проба и сè ќе му биде јасно. Ова јадење е препревкусно!

Фотографија и рецепт на Милена Радуновиќ – Мусака од кисела зелка.

Потребни состојки:

½ главица кисела зелка
300-400 г мешано мелено месо
1 главица кромид
мелен црн пипер, црвен пипер, лук, мешан сув зачин, сол, босилек, магдонос
1 јајце
1 чаша млеко

Постапка:

Киселата зелка исечкајте ја ситно. На малку загреано масло ставете 1-2 лажички мелена зачинска пиперка, промешајте, додадете ја зелката и едно исечкано чешне лук. Динстајте со повремено додавање вода, околу еден час за да омекне убаво зелката.

Во посебен сад пригответе го месото како за мусака: издинстајте го сечканиот кромид, додадете го меленото месо и динстајте со додавање на вода. Кога месото е готово, а водата испарила, додадете 2 лажички мелен црвен пипер, сув зачин, црн пипер, по лажичка босилек и магдонос и измешајте. Внимавајте со солењето доколку самата зелка е солена (можете да ја исперете во ладна вода ако е многу солена).

Кога и месото и зелката се готови, помешајте ги заедно, па смесата префрлете ја во плех или тава за печење. Потоа направете прелив како за мусака: со виљушка изматете едно јајце и чаша млеко, прелијте и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 45-60 минути.

Фотографија и рецепт на Милена Радуновиќ