Инфузија од рузмарин во јаболков оцет: Природен еликсир за здравје и виталност
Рузмаринот, древен симбол на сеќавање и лојалност во медитеранските култури, во комбинација со јаболковиот оцет – ферментиран производ богат со ензими и пробиотици – создава моќна синергија.
Оваа инфузија не само што ги засилува антиоксидативните својства на двете состојки, туку и овозможува подобра апсорпција на активните соединенија, како што е розмаринската киселина, која во присуство на оцетната киселина може да покаже зголемена биодостапност.
Интересно е што рузмаринот традиционално се користел во античка Грција за подобрување на меморијата, додека јаболковиот оцет бил омилен лек на Хипократ за детоксикација – нивната комбинација денес се истражува за потенцијал во превенција на оксидативен стрес поврзан со стареење, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– свежи гранчиња рузмарин (доволно за да ги наполнат ливчињата една тегла од 500 ml)
– 500 ml јаболков оцет (по можност органски, непреработен)
– зеолит во прав (1 лажичка за раствор со 1 литар вода)
– чиста вода (1 литар за растворот со зеолит)
– НМД
Постапка
1. Наберете свежи гранчиња рузмарин и потопете ги два часа во раствор од една лажичка зеолит во прав и еден литар чиста вода, за да се отстранат нечистотиите и тешките метали.
2. Исплакнете ги гранчињата темелно под проточна вода, откинете ги ливчињата од стеблата и ставете ги во чиста стаклена тегла.
3. Залијте ги ливчињата до врвот со јаболков оцет и цврсто затворете ја теглата.
4. Оставете ја смесата да отстои 24 часа на собна температура, по што растворот е подготвен за употреба.
Комбинацијата нуди бројни здравствени предности, вклучително антиоксидативно дејство, поддршка на кардиоваскуларното здравје и подобрување на когнитивните функции.
Таа помага во ублажување на болки во зглобовите и мускулите, подобрување на циркулацијата и јакнење на имунолошкиот систем.
Рузмаринот содржи карнозна киселина која го штити мозокот од оштетување предизвикано од слободните радикали.
Го подобрува паметењето и концентрацијата, а потенцијално може да помогне и кај невролошки состојби како што е Алцхајмеровата болест.
Комбинацијата изобилува со антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетување. Рузмаринот има антиинфламаторно дејство, а јаболковиот оцет може да помогне кај воспалителни состојби како што е артритисот.
Оваа смеса го подобрува кардиоваскуларното здравје, а активните состојки на рузмаринот можат да го намалат создавањето на крвни згрутчувања (тромби).
Јаболковиот оцет може да помогне во регулација на крвниот притисок. Оваа смеса може исто така, да помогне во ублажување на болки и грчеви.
Го поддржува имунолошкиот систем: рузмаринот е богат со манган кој е важен за имунитет, а соединенијата со антибактериски дејства можат да помогнат во борбата против инфекции.
Покрај тоа, оваа мешавина го подобрува здравјето на кожата и косата (акни и егземи). Испирањето на косата по миење со оваа мешавина може да стимулира циркулација во скалпот, што значи побрз раст на косата и елиминација на првутот.
Овој раствор се пие на следниот начин: 10-15 капки ставете во половина чаша вода, еднаш дневно, на гладно или помеѓу оброци.












