Потребни состојки:
1 кг брашно
100 мл млака вода
50 г свеж квасец
1 лажица шеќер
300 мл млака вода
400 мл кефир на собна температура
1 лажица сол
100 мл за премачкување на тестото, лепињите, тавата
Постапка:
Квасецот издробете го во млака вода, убаво промешјте и додадете една лажица шеќер и малку од брашното. Повторно промешајте да добиете густа смеса и оставете 10-тина минути на топло да се активира.
Во активираниот квасец додадете 300 мл млака вода, 400 мл кефир на собна температура и со постепено додавање на брашното замесете меко тесто.
Во замесувањето додадете и една лажица сол, па продолжете го месењето со рака, на работна површина.
Тестото е меко и малку лепи на раце. Премачкајте го со масло одозгора и префрлете го во намастен сад, да кисне околу половина час на топло, покриено со проѕирна фолија.
Од надојденото тесто, со намастени раце премесете го нежно и одвојте 9 топчиња.
Брашното кое ви останало од 1 кг искористете го за развлекување на лепињите.
Секое топче со огклагија развлечете го како палачинка, малку намастете со прстите и лепињата печете ја во загреано тавче за палачинки околу 8-10 минути постојано вртејќи го од двете страни.
Печените лепињи завиткајте ги во крпа а потоа покријте ги со најлон кеса.
Вака приготвените лепињи се меки како памук!
Целата постапка можете да ја погледнете на видеото: