Масло за поттикнување на раст на косата и нега на скалпот
Овој природен рецепт е внимателно осмислен за да го забрза растот на косата, да ја подобри нејзината густина и да го заздрави скалпот.
Со комбинација од моќни состојки, ова масло нуди хранливи и антисептични својства што ја зајакнуваат косата и го подобруваат здравјето на скалпот, истовремено спречувајќи опаѓање и проблеми како првут и чешање, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 200 мл маслиново масло
– 1 парче од 3-4 см ѓумбир
– 2 лажички црн ким
– 2 лажички суво каранфилче
– НМД

Постапка:
1. Изрендајте го ѓумбирот и измешајте го со маслиновото масло, црниот ким и сувите каранфилчиња во стаклен сад.
2. Оставете ја смесата да отстои два дена на темно и ладно место.
3. По два дена, процедете го маслото низ ситна цедалка за да ги отстраните цврстите состојки.
4. Нанесете го маслото на коренот на косата и нежно масирајте со врвовите на прстите за да се апсорбира целосно во скалпот.
5. Завиткајте ја косата со крпа или проѕирна фолија и оставете ја да делува еден час.
6. Измијте ја косата како вообичаено со шампон и вода.
7. Повторувајте ја постапката двапати неделно за оптимални резултати.
Начин на употреба и дејство:
Ова масло се нанесува двапати неделно за да се стимулира растот на косата и да се спречи нејзиното опаѓање.
Ѓумбирот ги храни фоликулите на косата со есенцијални масни киселини, го подобрува протокот на крв и промовира побрз раст, додека неговите антисептични својства го лекуваат скалпот од првут, габични инфекции и чешање.
Црниот ким го хидрира скалпот, го елиминира првутот и ја зајакнува косата, а каранфилчињата, богати со еугенол, го стимулираат протокот на крв и ги снабдуваат фоликулите со хранливи материи и кислород.
Редовната употреба резултира со подолга, погуста и поздрава коса. Смесата може да се чува на ладно и темно место или во фрижидер за подолготрајна употреба.
Пред употреба, консултирајте се со лекар за да се осигурате дека нема контраиндикации. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































