Фото и рецепт: Катерина Спасова
Потребни состојки:
500 г кадаиф
250 г ореви сечкани (или мелени по желба)
250 г кокос
250 г путер
2 мали лажички цимет
1 ванилин шеќер
За шербет:
1 кг шеќер
700 мл вода
1 лимон
1 ванилин шеќер
Постапка:
Плехот бр.34 се премачкува со путер, се реди рамномерно половина од кадаифот, се редат ореви и кокос по желба, а кој сака може да стави лешници, фстаци или бадеми, рамномерно се попрскува со растопен путер и се пече во рерна додека да зарумени, околу 20-25 минути, на 150-160 степени.
Па се става вториот дел од кафаифот и се полева рамномерно со путерот, се враќа во рерна на печење додека да добиете убава заруменета боја.
Шербетот го приготвувате вообичаено, да врие 5 минути па му додавате сок од лимон или исечен на тркалца и ванилин шеќер.
Јас го ставам млако на млако и секогаш успешно, а некои ставаат ладен шербет на врел кадаиф, вие изберете си како ќе го попарите.
Целата постапка е прикажана преку фотографии од галеријата:
Фото и рецепт: Катерина Спасова