Потребни состојки за кора:

3 белки

150 г шеќер

100 г брашно

150 г мелени ореви

150 г сечкани ореви

За фил:

3 жолчки

150 г шеќер

100 г брашно

6 големи лажици густин

1 литар млеко

1 путер или маргарин

За чоколадна глазура:

100 г чоколадо

50 г путер/маргарин

За прелив:

300 мл вода

3 лажици шеќер

1 мала чашка рум

Постапка:

Белките изматете ги во цврст снег со постепено додавање на шеќерот. Потоа со лажица додадете брашно, мелени и сечкани ореви. Смесата поделете ја на три дела, а потоа со влажни дланки полека нанесувајте врз фолија или хартија за печење или од задниот дел на тепсијата. Ова оди малку потешко зошто треба да се развлече тенка кора и почесто да се навлажнуваат рацете.

Корите се печат на умерена температура околу 15 минути, додека да заруменат во тепсија со величина од околу 25х35 см.

За фил:

Жолчките изматете ги со шеќерот. Додадете брашно помешано со густин, па од литар млеко одземете околу 200-300 мл млеко и додадете во таа смеса.

Гответе околу 15 минути во преостанатото млеко на умерена температура, со постојано мешање да не загори.

Добиениот крем оставете го да излади. Пенасто изматете го путерот и во него постепено додавајте го филот со непрекинато миксање.

За прелив: измешајте ги состојките и ставете да оган да зоврие.

Првата кора ставете ја на тацна или во тепсијата прелијте одозгора со шербетот, почекајте малку да впие, па можеби и малку повеќе. Корите ќе бидат тврди, но потоа ќе омекнат од преливот и филот. Нанесете третина од филот, па повторете ја постапката се до врвот каде се прелива со чоколадна глазура.