Нешто многу брзо, а добивате оригинален вкус!
Потребни состојки:
1/3 ладно цедено сусамово масло
1/3 мед
1/3 мелени ореви
Постапка:
Во дрвен сад, со дрвена лажица лесно соединете го сусамовото масло и медот.
Кога ќе се добие убава паста, додадете мелени ореви и повторно внимателно соединете.
Таан алва (арапски ḥalwā, حَلاو) изворно претставува вид на благо кое потекнува од Арапските земји, но се смета дека е турски производ.
Како десерт најмногу се приготвува во Босна и воопшто на Балканот, Северна Африка, и Централна Азија.
На Балканот најчесто ја сретнуваме онаа од сусам, која ја има и во Европа и Америка, а од жито се сретнува во Иран, Пакистан и Индија, како и алва со јајца и шеќер карактеристична за Грција и Турција.
Оригинално се прави од таан (мелено семе од сусам), мед (може и обичен шеќер, гликозен или фруктозен сируп) и растително масло.
По желба може да се додаде ванила, какао, ‘фстаци, ореви, лешници, суво грозје итн., а можете да си направте и црно турско кафе, одлично одговара.
Семето од сусам содржи незаситени масни киселини, белковини, Витамин Е, Б во форма на никотинска киселина, минерали како калциум, калиум, магнезиум, фосфор и железо.
Исто така содржи и лецитин кој одлично делува врз нервните клетки и нервите во мозокот, овозможува полесно излачување на токсини преку кожата, ја подобрува циркулација и поволно делува на работата на ендокрините жлезди. Ја подобрува циркулација и делува како афродизијак.
Таан алвата се препорачува против желудочни тегоби и проблеми со штитната жлезда, но и за луѓе кои страдаат од хроничен замор и имаат проблеми со меморијата.
Поради присутните незаситени масни киселини се препорачува за атеросклероза, бидејќи помага во разградување на наслагите од холестерол во артериите.