Компирот може да се приготви на милион начини, и секојпат се појавува некој нов, изненадувачки добар рецепт. Овојпат испробајте го рецептот на Ивана, ќе бидете воодушевени. Ние го испробавме, и за 5 минути целото го изедовме, ни стана омилено јадење. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 страк праз, 1 главица кромид, 2 кг компири, 1 мала лажичка зачинска црвена пипер во прав (лута или слатка), црн пипер и сол по вкус, 1 мала лажичка куркума, 1 мала лажичка суво оригано, 30-40 мл масло или путер, 300 мл вода, 300 г фета сирење или некое друго ситно или кремасто сирење

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Кромидот излупете го и исечкајте го на коцкички, а празот исто така, исечкјате го колку можете поситно. Зеленчукот измешајте го и директно ставете го во длабока тава или тепсија во која ќе се пече јадењето.

![]()
![]()
![]()
![]()
Компирите излупете ги, измијте ги од скробот и исечете ги на тенки плочки-тркалца. За да не ви потемнуваат ставајте ги во некој сад со ладна вода, а потоа само исцедете ги добро од водата и истурете ги во тавата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Започнете со додавање на зачините. Секако, можете да додавате или одземате зачини и по ваш вкус, а доколку сакате можете да додадете и малку димена црвена пиперка во прав, или чили во прав доколку повеќе го сакате пикантниот вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()
Посолете или запиперете по вкус, а по желба додајте и малку куркума во прав која освен што на компирот ќе му даде одлична боја, туку и ќе му го збогати вкусот. Потоа додајте оригано, или босилек или некоја друга зачинска билка, доколку сакате.






Добро промешајте ги компирите заедно со сечканиот кромид и праз, за да се распоредат зачините рамномерно. Потоа додајте 300 г фета сирење, или некое друго ситно или кремасто кое ќе се растопи во печењето и ќе се соедини со компирите.

![]()
![]()
![]()
![]()

Одозгора наросете масло, приближно 30-40 мл и 300 мл вода. Земете парче хартија за печење, натопете ја со вода и добро изгужвајте ја меѓу раце за да може полесно да се обликува, па прекријте го садот.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, приближно половина час или малку повеќе, додека убаво да се испече компирот и да зарумени одозгора. Се послужува топло како главно јадење или како прилог. Деталите погледнете ги ОВДЕ. Рецептот за евтин, а многу вкусен манастирски компир прочитајте го ОВДЕ.











