Оваа пченкарна пита (проја) е одлична да се јаде послужена како предјадење, со мезе, или пак да се послужи како еден од главните оброци со чаша јогурт или кисело млеко. Многу брзо и едноставно се приготвува, а многу е вкусна и лесна за стомакот. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 7 полни супени лажици пченкарно брашно, 9 полни супени лажици бело брашно, 200 мл масло за готвење, 300 мл јогурт, 1 кесичка прашок за печиво, сол по вкус, 300-400 г сирење (по ваш избор)

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во подлабок сад скршете ги јајцата и пенасто изматете ги со кујнска жица-маталка (или со миксер, ако ви е полесно), а потоа додајте седум супени лажици пченкарно брашно. Промешајте за да се соединат брашното и јајцата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ќе добиете густа топка тесто која треба да се разреди со 250 мл масло. Повторно промешајте со маталката додека маслото да се инкорпорира во смесата. Следно на ред е белото брашно. Додајте 9 супени лажици помешани со една кесичка прашок за печиво (10 г).

![]()
![]()
![]()
![]()

Сосем малку промешајте и веднаш додајте 300 мл течен, густ јогурт (наместо јогурт може да употребите кисело млеко). Повторно промешајте со маталката додека брашното да се впие во смесата и да се добие хомогено тесто, мазно и без грутчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
Според густината која ќе ја добиете ќе оцените дали треба да се додаде уште малку јогурт (ова најмногу зависи од самата густина на јогуртот, па доколку е потечен, ќе ви треба помалку, а доколку е погуст, ќе ви биде потребно повеќе јогурт).






Добиеното тесто треба да е меко, густо и компактно, како за уштипци, да паѓа од лажицата, а не да тече. На крај додајте една ипол мала лажичка сол или по вкус, во зависност од тоа колку е солено сирењето кое ќе го употребите.

![]()
![]()
![]()
![]()
Овојпат промешајте со кујнска шпатула за да се раствори солта, но и да го потфатите дното и страните на садот, за во случај да останале некои суви места од брашното. Потоа додајте 300-400 г меко сирење, урда или какво имате, па промешајте да се изедначи.

![]()
![]()
![]()
![]()
Рерната вклучете ја да се загрева на 200 степени. Добиената смеса истресете ја во плех со средна величина, претходно намастен на дното и страните. Израмнете и одозгора наросете сусам (или семе по желба), па ставете да се пече во врелата рерна, половина час или додека да зарумени. Почекајте малку да подизлади, па сечете и послужете. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











