Само што го направив, за 5 минути не остана ниту едно парче. Беше вистинско изненадување за мене, но и за сите што го пробаа, зашто сите посегнавме по второ и трето парче. Колачот е толку кремаст и нежен, што просто се топи во уста.
![]()
![]()
![]()
![]()

Јас го нарекувам „колач за секунда“ зашто навистина е од оние кои не бараат преголема посветеност и се приготвува многу брзо и едноставно. Се прави од едноставни состојки, а нема потреба ниту од желатин, зашто си останува кремост, цврст и компактен. Еве што е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за калап 15х20 см): 2 јајца, 200 г шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), 50 г скроб/нишесте/густин, 700 г цврст јогурт или кисела павлака, 70 г путер, 18 бисквити, малку шеќер во прав за наросување
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во подлабок сад скршете две јајца, додајте 200 г шеќер, 10 г ванилин шеќер, 50 г скроб и веднаш тука додајте 700 г цврст јогурт или кисела павлака, претходно добро изматена за да биде кремаста.

![]()
![]()
![]()
![]()

Бавно промешајте со кујнска жица-маталка сè додека сите состојки да се изедначат во густа, хомогена, кремаста смеса без грутчиња. Потоа ставете на умерено слаб оган и гответе со непрекинато мешање додека да згусне како пудинг.

![]()
![]()
![]()
![]()

Наредете еден ред бисквити во помал калап со димензија 15х20 см со флексибилен обрач и дополнително обложен со силиконска или обична стреч фолија. Може да употребите калап со слични димензии, а бисквитите нема потреба претходно да се натопуваат во млеко, зашто ќе омекнат од филот.






За оваа големина на калап во еден ред собираат 9 бисквити со стандардна големина (3х3), а според вашиот ставете соодветно колку ќе бидат потребни за да се покрие дното. Излејте го сиот фил, добро распоредете го и ако има потреба малку потчукнете го калапот за да излезат евентуалните воздушни меурчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
Израмнете добро, па врз кремот наредете уште еден слој бисквити. Секоја бисквита при ставањето малку притиснете ја нежно за да се залепи во кремот. Колачот оставете го во фрижидер најмалку 3-4 часа или најдобро преку цела ноќ.

![]()
![]()
![]()
![]()
Следниот ден отстранете го обрачот и фолијата, наросете шеќер во прав и послужете. Ако се брзате, колачот оставете го во замрзнувач 40-60 минути или додека убаво да се стегне за да може да се сече. Деталите од целата постапка погледнете ги ОВДЕ.































