Овој рецепт толку ме изненади со својата едноставност и брзо приготвување, а примамлив со својот изглед, што доцна во ноќта кога го пронајдов овој рецепт веднаш одлучив да го направам, зашто беше брз, а и состојките ги имав во кујна.
![]()
![]()
![]()
![]()
И навистина, како што очекував, добив вкусен колач кој се топи во уста. Пробајте го и вие, топло ви го препорачувам. Под овој рецепт имате уште еден, добро познатиот црн колач без јајца, кој просто воодушевува. Еве што ви е потребно:




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за мерење се користи чаша од 200 мл) ПРВ ДЕЛ: 1 чаша млеко, 1 чаша шеќер, 1 чаша масло, 4 супени полни лажици какао. ЗА ВТОР ДЕЛ: 2 јајца, 1 чаша брашно, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 1 кесичка ванилин шеќер (10 г)

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за мерење се користи јогуртна чаша од 180 мл, но може и обична од 200 мл): 3 чаши кисело млеко, 3 чаши шеќер, 1 чаша масло за готвење, 3 чаши брашно, 4 супени лажици какао во прав, 1 мала лажичка сода бикарбона

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ПРЕЛИВ: 1 супена лажица масло за готвење, 4 супени лажици млеко, 1 мала кесичка капучино (не мора, ова е за вкус), 70 г маргарин или путер, 3 штангли чоколадо за готвење (50 г), 3 кесички ванилин шеќер (ако ставите капучино, тогаш само една).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Сите состојки од првиот дел изматете ги со миксер во еден поголем сад, а потоа смесата поделете ја на два еднакви дела. Во едната половина додајте: 2 изматени јајца, 1 чаша брашно, 1 кесичка прашок за печиво (10 г) и 1 кесичка ванилин шеќер (или по вкус). Втората половина оставете ја настрана и ќе послужи како прелив на печениот колач.

![]()
![]()
![]()
![]()
Изматете со миксер додека да се соедини. Плехот со средна величина намастете го со масло и набрашнете го (или обложете го со хартија), излејте ја смесата во него и ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени, 20-25 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен: ако чепкалката е сува, значи дека е готов.

![]()
![]()
![]()
![]()

Извадете го од рерна и прелијте со втората половина од од смесата (преливот). Оставете да отстои еден час за убаво да впие, а потоа можете да го сечете на коцки. Јас го оставив така да преноќи (беше доцна). Следното утро го пробав. Колачот беше многу вкусен и необично нежен, прсто се топеше во уста. Следува постапката за вториот рецепт „црн колач без јајца“:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: Сите потребни состојки за колачот изматете ги со миксер додека да добиете изедначена, хомогена смеса. Излејте ја во намастен и набрашнет плех со средна величина, па ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 или 200 степени.
![]()
![]()
![]()
![]()
Проверете со чепкалка дали е печено, ако излезе чиста и сува значи дека колачот е добро испечен. Не треба повеќе од 20 минути, максимум половина час. Изладениот колач избоцкајте го густо со чепкалка за заби за побрзо да го впие преливот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Преливот се приготвува така што сите состојки се ставаат во едно тенџере и се меша додека да зоврие и сето да се растопи и изедначи. Со врелиот прелив се залива подизладениот колач, па се остава да се олади прво на собна температура, а потоа и во фрижидер.











