Оваа торта-колач порано се приготвува за специјални пригоди, зашто е свечена и за нејзино приготвување се користат десет јајца. Порано важено правилото: „колку повеќе јајца, толку тортата е посвечена и побогата“.
Денес за изработка на тортите се користат разни готови прашоци и креми, но порано сè се правело домашно и вкусно. Оваа торта била честа кралица на роденденските прослави не само поради вкусниот крем од жолчки, туку и поради оревите кои се карамелизирале за да добијат на крцкавост и арома. Ќе ви претставиме две верзии. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 8 белки, 200 г шеќер, половина лажичка сол (3 г), 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), половина лажичка рум (3 мл), половина лажичка лимонов сок, 100 г брашно. За крем: 8 жолчки, 100 г шеќер, 200 мл млеко, 30 г скроб, 5 г ванилин шеќер.
И уште: 300 г мек путер. За карамелизираните ореви: 100 г шеќер, половина лажичка масло, 100 г ореви. И уште 250 г ореви за подлога на тортата. Вкупно околу 350 г ореви.
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 400 г мелени ореви, 10 белки, 400 г шеќер, 2 кесички ванилин шеќер (за потемни кори додајте малку какао). ЗА ФИЛ: 4 кремфикс за шлаг, 150 г шеќер во прав, 1 литар слатка павлака, 2 кесички ванилин шеќер. И уште: 150 г ситно сечкани лешници.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: Во посебни садови одвојте ги белките, па пенасто изматете ги со прстофат сол и постепено додавање на шеќерот. матете ги приближно 5 минути или додека шеќерот целосно да се растопи и да добиете цврст снег. Потоа додајте рум-арома, лимонов сок и брашно. Измешајте полека со шпатула.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во меѓувреме, 250 г ореви испечете во плех обложен со хартија на 180 степени, околу 7 минути, колку да замирисаат. Оладете ги, сомелете ги и додајте ги во снегот од белки. Промешајте, па смесата истресете ја во плех од рерна (32×42 см), обложен со хартија и ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени, 25 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Печениот бисквит оставете го да се олади па пресечете го на три еднакви дела, така да добиете три долгнавести праволаголници – кори. За фил: пенасто изматете ги жолчките со шеќерот и ванилата додека згуснат и побелат. Потоа додајте го млекото и скробот и повторно соединете.
![]()
![]()
![]()
![]()
Смесата сварете ја во тенџере на тивка температура додека да згусне со непрекинато мешање, а потоа претурете ја во друг сад и покријте ја со кеса/фолија и оставете да се олади. Кога кремот ќе се олади, додајте го путерот исечкан на коцки и омекнат исто така на собна температура, па пенасто изматете и соединете во нежен крем.





Подготовка на карамелизираните ореви: Во тенџере на рингла ставете го шеќерот заедно со маслото и оставете да се растопи. Во добиениот карамелен сируп истурете 100 г ореви и малку пропржете ги колку да се обложат. Потоа оставете ги да се оладат, па сомелете ги во блендер.

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕДЕЊЕ: Прва кора, се премачкува со кремот од жолчки, се наросува со мелените карамелизирани ореви. Одозгора се става втора кора, се повторува постапката, па третата кора исто се премачкува и се наросува со оревите. Тортата се става да се стврдне во фрижидер, приближно 2 часа, па се послужува ладна.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 2: Белките изматете ги во цврст снег со постепено додавање на шеќерот и ванилата, па на крај додајте ги мелените ореви и промешајте со лажица. Од оваа смеса испечете 5-6 тенки кори во тркалезен калап за торти (обложен со хартија), или две поголеми кори кои ќе ги поделите на 3 дела за да добиете 6 кори. Се печат во загреана рерна на 150 степени најмалку 1 час.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА КРЕМ: Изматете ја павлаката за шлаг заедно со шеќерот во прав, ванилата и кремфиксот. Лешниците ако не се печени, накратко испечете ги, оладете ги, па исечкајте ги во блендер. РЕДЕЊЕ: кора, крем, лешници и сè така до крај.











