Ако немате идеја што да приготвите за утрешниот ручек, еве два одлични рецепти за вкусно јадење. Ролат од тиквички кој може да се приготви на два различни начини, а истите можете да ги послужите самостојно или да ги сервирате како предјадење за некоја пригода. Прочитајте ги двата рецепти, многу се вкусни и декоративни.
![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца, 4 лажици масло, 2 лажици кисела павлака, 1 тиквичка, 2 лажички сол, 1 лажичка црн пипер, 3 лажици брашно, 200 г кисела павлака, 100 г, тврдо сирење, магдонос и шунка

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден сад разматете ги јајцата, потоа додајте масло, кисела павлака, изрендана тиквичка и исцедена од вода, сол, црн пипер и брашно. Добиената смеса излејте ја во плех обложен со хартија за печење, па ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Испечената кора префрлете ја врз хартија, свиткајте во ролат и оставете да се лади. Во еден сад ставете кисела павлака, рендан кашкавал или сирење и ситно сечкан магдонос (или сув). Убаво промешајте за да се изедначат состојките, па рамномерно распоредете врз кората. Одозгора наредете тенки листови од шунка.
![]()
![]()
![]()
![]()

Повторно свиткајте го ролатот и оставете го во фрижидер еден час добро да се олади за подобро да се сече. Деталите од постапката на приготвувањето можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ. Еве што ви е потребно за вториот рецепт:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 јајца, 4 лажици обичен јогурт, 2 лажици брашно, 3 лажици пченкарно брашно, 1 лажичка прашок за печиво, 3 лажици масло, 2 помали тиквички вкупно 500 г, 1 лажичка сол, ½ лажичка оригано, по желба и ќе ви биде потребен плех со димензии приближно 33х33 см или поголем плех од рерна за потенка кора.
За фил: 200 г неутрално сирење или сирен намаз, малку ситно сечкан свеж магдонос или перца од млад кромид или копар (по желба) и 100 г сувомеснато по ваш избор (шунка исечена на тенки ленти, а може и кашкавал




ПОСТАПКА: Во еден сад изматете четири јајца со жица за матење. Додајте 4 лажици јогурт (или кисело млеко), 2 лажици бело брашно, 3 лажици пченкарно брашно и 1 лажичка прашок за печиво (5 г). На крај додајте 3 лажици масло и убаво промешајте за да се соединат состојките.
Садот тргнете го настрана да одмори, а за тоа време пригответе ги тиквичките. Ако се млади и органски тогаш не мора да ги лупите, во спротивно излупете ги и изрендајте ги. Двете тиквички заедно треба да тежат приближно половина килограм.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ренданите тиквички додајте ги во смесата со изматените јајца. Измешајте убаво за да се соедини смесата, па зачинете со 1 лажичка сол и малку оригано по желба. Треба да добиете смеса која не е премногу густа, ниту течна.
Плех со димензии од приближно 33х33 см малку намастете го и обложете го со хартија за печење, па во него рамномерно распоредете ја смесата. Може да користите и поголем плех, но тогаш ќе добиете потенка кора.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете да се пече во загреана рерна на 220 степени, 15 минути. Печената и врела кора префрлете ја врз влажна крпа сосе хартијата, свиткајте ролат и оставете го така 5 минути, додека го приготвите филот.

За фил: Измешајте 200 г неутрално сирење или сирен намаз, додајте малку сечкан свеж магдонос по желба и соединете. Премачкајте ја кората врз цела површина (може да се нанесе филот додека кората е млака), одозгора наредете сечкани ленти шунка или сувомеснато по ваш избор.

Свиткајте го ролатот и можете веднаш да го послужите или да го оставите во фрижидер малку да се стегне (полесно се сече). Ролатот е многу вкусен, одличен за предјадење или закуска.











