Овие лепчиња се многу вкусни и меки како памук, па доколку сте љубител на домашните печива, запишете си го овој рецепт и пригответе го. Под пишаниот рецепт можете да ја погледнете видео презентацијата на Станислава Маниќ, а рецептот го испроба и го направи нашата драга членка Олгица Јосифоска во групата НМД рецепти.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 чаша вода (200 мл), 1 чаша млеко (200 мл), ½ чаша масло (100 мл), 1 кесичка (10 г) сув квасец претходно растворен во малку млака вода, 1 лажичка сол, 1 лажичка шеќер, 900 г брашно. За премачкување: малку масло, жолчка. За наросување: сусам и чиа семе/ленено семе, морска сол
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад ставете 1 чаша млака вода, 1 чаша млако млеко, ½ чаша масло, 10 г активиран квасец, 1 лажичка сол и 1 лажичка шеќер. Промешајте со дрвена лажица да се соединат состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа постепено додавајте 900 г брашно и мешајте додека да добиете мазно тесто. Тестото убаво измесете го на набрашнета работна површина, формирајте го во топка и оставете го во намастен сад да стасува додека да го удвои волуменот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тестото двапати стасува, што значи откако еднаш убаво ќе нарасне после 40-тина минути, лесно премесете го за да излезе вишокот водух, покријте го и оставете го уште еднаш да стаса. Потоа премесете го и поделете го на два дела.

![]()
![]()
![]()
![]()
Од секој дел формирајте топка, па на набрашнета површина со помош на оклагија развлечете кора со овална форма. Корите ставете ги една до друга во плех обложен со хартија и малку намастен со масло.






Одозгора премачкајте ги со масло. Покријте ги со проѕирна фолија и оставете ги да стасуваат 20 минути. Потоа премачкајте ги со изматена жолчка, па со помош на прстите направете вдлабнувања во вид на шах или баклавички и одозгора наросете ги со семе по ваша желба.

![]()
![]()
![]()
![]()

Ставете да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути или во зависност од рерната, додека убаво да заруменат. Лепчето е меко како душа. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.































