Детокс супата најдобро функционира во лето, бидејќи при големи температури на телото му е потребна поголема хидратација и лесна храна богата со нутритивни својства. Најдобро е овој период да конcyмирате нешто лесно, што нема да ви предизвикува тежина во стомакот.
Чорбата се подготвува многу лесно, а сепак е многу вкусна и здрава. Настрана, секако може да ја јадете со 1 парче интегрален леб. Сè на сè ќе ви биде потребно неколку зеленчуци, вода и билни зачини, а по желба може да ја приготвите со или без месо. Во продолжение прочитајте ја целата постапка:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 главица кромид, 1 морков, 500 г месо по ваш избор (пилешко, говедско..), 3 средни компири, 1 црвена и 1 зелена пиперка, 1 средна тиквичка, 2 чешниња лук, 1 коцка за супа (пилешка), 2 големи лажици доматен сос (паста) и 100 мл вода.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Исечкајте 1 главица кромид на ситни коцки и ставете да се пропржи во тенџере со малку масло. Додека кромидот се пржи на тивко, излупете и исечкајте го морковот на кругови, па додајте да се пржи во кромидот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога кромидот доволно ќе омекне, додајте го месото исечкано на коцки. Пржете уште некое време додека месото фати коричка, ако е говедско и да посиви, може да ставите и пилешко месо. Кога месото ќе биде зготвено, се додаваат 3 средни компири исечкани на коцки.

![]()
![]()
![]()
![]()
При крајот се додава 1 зелена и 1 црвена пиперка, но најпрво од нив потребно е да ги отстраните семките, кои можат ви предизвикаат тешко на стомакот. Додајте ги пиперките и додека сите состојки се пропржуваат направете ја пастата:





2 ситно сечкани или издробени чешниња лук соединете ги со коцка за супа. Ставете 2 големи лажици доматен сос и 100 мл вода. Соединете, па прелијте ја течноста во чорбата. Зачинете по вкус со сол, црн и црвен пипер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Супата се готви околу 20 минути на средна температура, покриена со капак. Потоа се послужува топла. Доколку го сакате киселиот вкус може да ставите и 1 лимон исечкан на кругови да се вари во неа, или да го исцедите сокот. Супата така излегува уште поздрава. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































