Сникерс тортата е една од омилените торти, бидејќи го задоволyва сечиј вкус. Богата е со превкусни кремови, чоколадо и кикирики, а комбинацијата од карамел, чоколадо и крцкави јатки, едноставно е неодолива. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за 2 кори, калап 20 см): 3 јајца, 80 г шеќер, 1 прстофат сол, 30 мл масло, 50 мл млеко, 80 г брашно, 20 г какао, 1 лажичка прашок за печиво (5 г). ЗА КАРАМЕЛ: 220 г шеќер, 100 г путер, 160 г слатка павлака (30-36%), 1/2 лажичка сол, 150 г истостирани кикирики.
ЗА КРЕМ: 400 г крем сирење (маскарпоне, филаделфија…), 30 г шеќер во прав, 1 лажичка екстракт од ванила, 150 г слатка павлака. ЗА ГЛАЗУРА: 150 г млечно чоколадо, 30 г масло, 50 г сечкани тостирани кикирики
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад ставете три јајца, 80 г шеќер и прстофат сол. Пенасто изматете со миксер додека шеќерот да се растопи, а јајцата да станат густи и кремасти, за што е потребно 10-15 минути непрекинато матење.

![]()
![]()
![]()
![]()

Кога добро ќе ги изматите јајцата додајте 30 мл масло, изматете кратко за да се инкорпорира, па додека непрекинато матите додајте 50 мл млеко во тенок млаз. Изматете и тргнете настрана за кратко. Во посебен сад измешајте ги сувите состојки: 80 г брашно, 20 г какао во прав и 1 лажичка прашок за печиво.

Просејте ги и на двапати додајте ги во кремастата смеса од јајца. Овојпат смесата не ја матите со миксер туку со жица маталка или лажица, полека и внимателно за да остане смесата воздушеста. Калапот за торти со флексибилен обрач 20 см обложете го со хартија.
![]()
![]()
![]()
![]()
Излејте ја смесата во калапот, израмнете и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 25-30 минути. За тоа време подгответе го карамелот: во сува тава ставете 220 г шеќер и растопете го на умерена температура. Кога ќе се карамелизира додајте 100 г несолен путер исечкан на коцки.





Мешајте додека да се растопи и соедини. Потоа додајте 160 мл слатка павлака. Мешајте непрекинато неколку минути на тивок оган. Најпосле додајте половина лажичка сол и промешајте да се растопи. Смесата треба да добие конзистенција на течен мед (кога се загрева), но имајте во предвид дека со ладење ќе згусне.

![]()
![]()
![]()
![]()

Карамелот претурете го во посебен сад и додајте 150 г кикирики (исчистени, излупени и претходно малку потпечени во сува тава). Промешајте и тргнете настрана. Извадете го печениот бисквит, малку оладете го, па превртете го и отстранете ја хартијата за печење. Пресете го на три тенки кори.

![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА КРЕМ: Во подлабок сад ставете 400 г крем сирење, 30 г шеќер во прав, 1 лажичка ванилин екстракт и 150 мл слатка павлака. Изматете со миксер додека да добиете фин, нежен крем. Можете да започнете со редењето:

![]()
![]()
![]()
![]()
РЕДЕЊЕ (поставете висок обрач): кора, бел крем, карамел, кора, бел крем, карамел, кора. Вака наредената торта оставете ја во фрижидер да се лади 2- 3 часа, а потоа пригответе ја глазурата.

![]()
![]()
![]()
![]()

Растопете 150 г чоколадо на пареа или во микробранова, додајте 30 мл масло, промешајте да се инкорпорира, а потоа додајте 50 г ситно сечкани кикирики. Тортата извадете ја од фрижидер, отстранете го обрачот и прелијте со глазурата. Оставете да се стврдне на собна температура, а потоа и во фрижидер 10-15 минути.











