Едносавни селски лепињи, а толку добри. Полнети се со моцарела во комбинација со едамер кашкавал, но секако тоа може да биде комбинација од сирење и кашкавал какви што вие сакате или имате.
![]()
![]()
![]()
![]()

Се печат на многу малку масло, па затоа не се масни, а тестото останува меко дури и кога ќе се оладат. Па така, ако случајно ви останат неколку лепињи од вечерата, и следниот ден ќе бидат одлични за јадење. Второто име им е ѓозлеме, но јас сепак повеќе ги сакам како „селски“. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г меко брашно + за премесување, 1 супена лажица шеќер, 1 кесичка сув кавсец (7 г) или 25 г свеж (1/2 коцка), 1 супена лажица сол, 50 мл масло, 300 мл млака вода, 3 брикети одмрзнат спанаќ, или ситно сечкан свеж (може и обарен), сирење и кашкавал за полнење по избор
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во длабок сад за месење тесто ставете го брашното, додајте шеќер и квасец, па промешајте. Потоа додајте сол, речиси целото масло (оставете малку за подоцна, околу една третина) топлата вода и трите одмрзнати брикети спанаќ.

![]()
![]()
![]()
![]()

Мешајте колку што е можно со лажица или шпатула додека да се впие течноста, а потоа замесете го тестото со рака. Тестото и натаму ќе биде лепливо, па наросете го со еден или два прстофати брашно и премесете го.

![]()
![]()
![]()
![]()
Најпосле прелијте го со остатокот од маслото, малку премесете го (ќе забележите дека веднаш ќе престане да се лепи), па оставете го во некој сад, покријте го со проѕирна фолија и оставете го на топло место без провев, да стасува 30-60 минути или додека убаво да го удвои волуменот.





Стасаното тесто премесете го со малку брашно, само заролајте го и поделете го на приближно десет еднакви делови. Од секој дел обликувајте топчиња. Топчињата покријте ги со фолија додека го приготвувате филот (изрендајте кашкавал и иситнете сирење).

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа секое топче развлечете го тенко со пречник од 20-25 см и на едната страна ставете фил. Преклопете ја со другата страна и притиснете за да се спојат краевите, за да не излегува филот при печењето.

![]()
![]()
![]()
![]()

Истата постапка повторете ја и со останатите топчиња тесто. Покријте ги со крпа додека го подготвувате тигањот и маслото во него да се загрее. Загревајте на силен оган, но не на најсилен. Масло ставете само колку да се намасти тигањот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете да се пече, па горната страна премачкајте ја со масло. После една минута превртете. Времето на печење е околу 4 минути. Печените лепињи ставајте ги на салветка па послужете ги топли. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.































