Ова е едно од најбрзите јадења за кое не треба да извалкате многу садови, сè се приготвува во една поголема тава на рингла, и месото и сосот се спремаат за многу кратко време, а добивате врвен ручек, каков што го приготвуваат во елитните ресторани. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: пилешко бело месо (филети), 5 чешниња лук, 3 супени лажици мед, 1 супена лажица оцет (вински, балсамико или јаболков), 20 г путер, 1 супена лажица масло, сол, црн пипер, мајчина душичка и други зачини по ваш вкус

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Месото ако е дебело исечете го на потенки филети или исчукајте го со чекан за месо. Потоа, направете мешавина од зачини (сол, црн пипер и кумин) или пак, директно посолувајте го и запиперувајте месото од обете страни.

![]()
![]()
![]()
![]()

Во широка нелеплива тава загрејте малку масло на умерена температура, па наредете ги пилешките филети и пржете ги од двете страни по 3 минути, или приближно вкупно 5-6 минути (ако се потенки филетите, тогаш пржете ги пократко време).

![]()
![]()
![]()
![]()

Направете место во средината или помеѓу филетите ставете го путерот да се растопува, а потоа на истото место додајте пет-шест чешниња лук истиснати низ преса или многу ситно исечкани и на крај ставете и неколку гранчиња свежа мајчина душичка или половина лажичка сува билка.

![]()
![]()
![]()
![]()

Динстајте го месото на путер уште една минута на умерена температура. Потоа додајте три полни супени лажици мед распоредени насекаде низ месото, па промешајте додека да се загрее и разреди заедно со сокот од месото.






Најпосле додајте една лажица јаболкова/винска киселина и намалете ја температурата. Оставете да крчка на тивко уште три минути со повремено промешување и превртување на месото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака приготвеното месо е многу сочно со неверојатен вкус (слатко-солено-кисело). Сервирајте со некој ваш омилен прилог и уживајте во брзиот, а вкусен ручек. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.































