Домашна кремпита е најубавиот колач од детството кој ми останал во сеќавање. Баба ми тврдеше дека ова е оригиналниот рецепт за кремпита и дека по овој рецепт излегува навистина кремаста, а кората е фина и крцкава. Верувам дека таа имаше вешти раце, па навистина ова беше најубавиот колач, поубав и од слаткарница.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 жолчки од јајца, 6 супени лажици шеќер, 6 супени лажици вода, 4 супени лажици масло, 4 супени лажици брашно, 10 г прашок за печиво, 6 белки од јајца, 5 супени лажици шеќер. И уште: 1 литар млеко, 6 супени лажици шеќер, 4 ванилини пудинзи (150 г), шеќер во прав за наросување.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: издвојте ги белките од жолчките во посебен сад. Во жолчките додајте 6 лажици шеќер и пенасто изматете со миксер додека да се растопи шеќерот и да се формира крем, за што е потребно околу 2 минути матење.

Потоа додајте 6 супени лажици вода, 4 лажици масло, 4 лажици брашно, прашокот за печиво и повторно изматете до соединување на останатите суви состојки. За полесно матење и формирање на смесата се препорачува јајцата да отстојат минимум 1 час на собна температура пред подготовка на кремпитата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Смесата излејте ја во плех 30 со 40 см обложен со хартија за печење и развлечете ја со шпатула низ целата површина на тепсијата. Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу 25 минути. Потоа ккората се остава да се олади.

![]()
![]()
![]()
![]()
Земете калап кој е двојно помал од кората и по негови мерки исечете ја на половина кората. Останатата кора оставете ја настрана бидејќи ќе ви биде потребна за подоцна. Белките кои претходно ги издвоивте изматете ги заедно со 5 лажици шеќер додека да се формира шлагеста структура, за што е потребно околу 3 минути матење.
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ПУДИНГОТ: во литар млеко во тенџере ставете го шеќерот и пудинзите и варете на средна температура додека смесата да се згусне додека постојано мешате со жица или шпатула. Кога пудингот ќе ја добие посакуваната конзистентност и густина постепено започнете да го додавате во изматените белки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Непрекинато матете со миксер додека да се соединат двете смеси во едноличен, течен крем. Кремот се прелива врз првата кора во калапот и добро се измазнува на површината. Потоа одозгора се става и втората кора и колачот се става минимум 6 часа во фрижидер да се стегне или преку ноќ.

По изминатото време извадете го обрачот од калапот и колачот послужете го со наросен шеќер во прав. Може да сечете на правоаголници или коцки, по ваша желба. (втор рецепт) Оригинален крем за кремпита: рецептот е yкpаден од слаткарница, му нема рамен!




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА КРЕМ: 6 јајца, 1 ванилин шеќер, 10 лажици шеќер, 6 лажици брашно, 1 литар млеко, 2 лажици густин, 1 шлаг кесичка или 200 мл слатка павлака. КРЕМ ЗА ВИСОКА КРЕМПИТА: 6 јајца, 20 лажици шеќер, 2 ванилин шеќер, 1 кутија (400 г) густин, 6 лажици брашно, 500 мл вода, 2 литри млеко.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: изматете ги јајцата со шеќерот и ванилин шеќерот, додајте брашно па сварете во млекото. Тоа значи да се меша на тивок оган барем 10-15 минути додека убаво да згусне. Кога смесата малку ќе излади, додајте го изматениот шлаг и лесно, со лажица промешајте.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кремот ставете го на лист за кремпити, прекријте со друг лист исечен на квадрати и наросете со шеќер во прав. ЗА ВИСОКА КРЕМПИТА: изматете 6 жолчки со 10 лажици шеќер и додадјте густин, помешајте со вода и брашно, па сварете во млеко.
![]()
![]()
![]()
![]()
Изматете цврст снег од 6 белки и 10 лажици шеќер, па лесно измешајте во малку изладениот крем и филувајте во подлабока тепсија помеѓу два листа, а горниот веќе да биде исечен на коцки за полесно да се сече. Ова е рецепт само за кремот, а толку многу е вкусен што можете да го користите за полнење принцес крофни и други колачи. / соolinarika.com































