Доктор Несторовиќ: Еве како го излечив притисокот, повеќе не пијам лекови, а клучот е во ова! Високиот притисок често се нарекува „тивок у-би-ец“, бидејќи останува неоткриен долго време. Прегледнете ги нозете и проверете го овој латентен симптом на хипертензија.

Високиот кр-вен притисок не дава никакви симптоми долго време. Оваа опас-на состојба се јавува кога силата со која кр-вта притиска врз кр-вните садови е постојано премногу силна.
Така, зголемениот континуиран притисок врз срцето и кр-вниот систем ја отежнува нивната работа, и со текот на времето, деликатното ткиво во внатрешноста на артериите станува оште-тено.

Како резултат добиваме разни оште-тувања на виталните орга-ни кои можат да бидат фа-тални. Во исто време, гледано однадвор, многу малку надворешни промени може да се забележат на телото при хипертензија и тие остануваат незабележани долго време.
Сепак, еден симптом треба да се сфати сериозно – отокот на глуждовите од нозете. Ако забележите отечени глуждови, тоа може да биде знак дека срцето повеќе пумпа к-рв низ системот, така што течноста се акумулира во зглобовите.
Отечените зглобови, исто така, може да бидат несакан ефект од земање лекови за висок кр-вен притисок, особено ако се блокатори на калциумовите канали. Во тој случај, дозата треба да се намали, а може да помогнат и диуретици, намалување на внесот на сол во храната, физичка активност, седење со кренати нозе со цел да се cтимyлиpа циркулацијата на кр-вта.
„Почнав да се занимавам малку повеќе со кр-вниот притисок одамна. Потоа наидов на книга од сериозен германски кардиолог и видов дека проблемот се случува кога се третира некој што има ст-ресна хипертензија (која што ја имав јас), а при земањето лекови, притисокот наеднаш па-ѓа.
Нискиот притисок е поопа-сен кај луѓето, бидејќи во тој момент нема доволно кислород во телото и ризикот од мозочен у дар се зголемува. Тогаш прочитав за еден Русин чие објаснување изгледаше толку едноставно, а истовремено генијално, што беше сосем јасно дека е вистина.
Тој рече – „како што старееме, доаѓа до окоскување на ‘рбетот, тоа ги притиска кр-вните садови кои носат к рв до мозокот, а потоа мозокот емитува сигнали кои го зголемуваат притисокот за да се снабди со повеќе к рв.”
Потоа пишуваше, дека спасот е во правењето вежби за зајакнување на грбните мускули и самиот ‘рбет. Јас, како и да е, имав проблеми со грбот, а откога почнав да ги спроведувам вежбите, можам да ви кажам дека еве сега притисокот ми е 125 со 80“, објасни д-р Несторовиќ.

Кога беа воведени првите лекови за висок притисок пред 50 години, кардиолозите протестираа, верувајќи дека зголемувањето на притисокот со возраста е нормален компензаторски феномен, што произлегува од „тврдите кр-вни садови.“
„Погрешниот начин на живот долги години, со чести скокови на притисокот поради ст-рес, може да ги оште-ти кр-вните садови. Кр-вниот притисок е типично нару-шување на неправилниот начин на живот и верувањето дека може да се нормализира со апчиња е нереално.
Секогаш мора да се враќаме на основните причини за сите болести, а тоа се с тресот, недоволната физичка активност и нездравата исхрана. Позната е врската помеѓу темпераментот и вредностите на кр-вниот притисок, со посредство на лачење на бубрежните хормони.
Еден млад човек кој ја потопува раката во мраз околу една минута има кр-вен притисок од околу 235/135 mmHg. Постои добро позната студија која покажала дека луѓето кои работат под висок ст-рес/притисок, на пример, мора да работат до одреден рок, бидејќи имаат до 6 пати поголем ризик од развивање на миокарден инфаркт.

Напа-дите на г нев го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Медитацијата води до извонредно намалување на вредноста на кр-вниот притисок (но и молитва, слушање пријатна музика итн.)“, се наведува во објаснувањето.