РЕЦЕПТ 1: Сочна и неодолива пита со чоколадо. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТОТО: 160 г путер, 45 г шеќер во прав, 1 жолчка од јајце, 180 г пченично брашно, 1 лажица павлака. За филот: 320 г темно чоколадо, 150 мл млеко, 250 мл слатка павлака, 2 јајца.

ПОСТАПКА: Изматете го путерот со шеќерот додека да се растопи во омекнатиот путер. Додајте ја жолчката и добро промешајте. Потоа додајте половина од количината брашно и месете додека смесата да стане ронлива, а потоа додајте го остатокот од брашното и павлаката и мешајте додека тестото да се собере.

Формирајте го тестото како диск, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер најмалку 2 часа. По одминатото време, наросете брашно на работната површина и развлечете го со оклагијага со дебелина од околу 3 мм (тестото треба да биде што е можно потенко).

Премачкајте еден калап за пита со малку масло, по можност со отстранливо дно, со дијаметар од 24-26 см и ставете го во замрзнувач 30 минути (ова ќе спречи намалување на тестото за време на печењето).




Загрејте ја рерната на 180°С. Извадете го подготвениот калап од фрижидерот, ставете го на лист обложен со масна хартија и печете, без полнење, 15-25 минути (во зависност од големината) додека да добие убава златна боја. Повремено проверувајте го тестото за време на печењето со чепкалка. По печењето, оставете да се излади.

Подготовка на филот: Исечкајте го чоколадото и ставете го во сад на пареа да се растопи. Додајте го млекото и павлаката на оган. Постојано мешајте додека да се стопи целото чоколадо и смесата да се изедначи. Во друг сад изматете ги јајцата и подготвената смеса од стопено чоколадо додајте ја во нив.

Истурете ја смесата во печеното тесто и допечете на 130°С околу 35-40 минути, додека филот да почне да се згуснува, но останува мек на средина. Кога колачот ќе се излади, филот истурете го врз колачот и оставете да се излади. Потоа послужете и уживајте во вкусот.




РЕЦЕПТ 2: Крем колачи со бисквити. Потребни состојки за два колачи (со дијаметар од 8 см) ЗА ОСНОВАТА НА КОЛАЧОТ: 1 јајце, 150 г шеќер, малку сол, 1 лажица екстракт од ванила, 2 лажици масло, 75 мл млеко, 1 лажичка сок од лимон, 75 мл топла вода, 45 г какао, 100 г пченично брашно, 1 лажичка сода бикарбона, путер и малку какао за наросување на калапот.




ЗА КРЕМОТ ОД ЛЕШНИК: 100 г чоколаден крем, 30 г путер претходно оставен на собна температура, 100 мл слатка павлака, 1 банана и неколку мелени лешници.

ЗА СЛОЈ ОД БОРОВИНКИ: 100 г замрзнати боровинки, 1 лажица сок од лимон, 1 лажица екстракт од ванила или 1 ванилин шеќер, пченичното брашно. Слој крем сирење: 50 г крем сирење, 15 г путер претходно оставен на собна температура, 15 г шеќер во прав, 50 мл слатка павлака. За декорација (може и по ваш избор): 100 мл слатка павлака, 45 г црно чоколадо, 30 г путер.




ПОСТАПКА: Премачкајте две калапи со дијаметар од 8 см со путер и наросете го какаото на сите страни подеднакво. Загрејте ја рерната на 170°С. Изматете ги јајцето и шеќерот додека да запенат, а потоа додајте го екстрактот од ванила, сол, маслото и млекото измешани со сок од лимон.




Потоа истурете ја мешавината од брашно, какао и сода бикарбона во претходниот сад. Соединете ги сите состојки сосе водата и поделете ги на два еднакви делови и истурете во два калапи. Печете околу 30-35 минути, а за да проверите дали колачот е добро испечен, проверете со чепкалка на средина на колачот.




Изладете ги калапите, а потоа извадете ги колачите од нив, завиткајте ги во фолија и ставете ги во фрижидер. Додека се ладат колачите, подгответе ги кремот од лешник и боровинките. Измешајте ги боровинките со сок од лимон, шеќер, ванила и брашно и варете ги на тивок оган додека да се раствори целиот шеќер и додека боровинките да ја ослободат течноста од нив.

Потоа зголемете ја топлината и варете додека да добиете густа текстура, како џем. Измешајте крем сирење на собна температура со путерот претходно оставен на собна температура, шеќерот во прав и мелените лешници.




Измешајте ги чоколадниот крем и путерот во собна температура заедно. Потоа се меша со слатка павлака. Исечете ја бананата во форма на прстени со дебелина од 1-2 мм. Извадете го колачот од фрижидер и израмнете ја површината со запчест нож, а потоа исечете го на 4 дела хоризонтално.

На првиот дел наредете пет парчиња (прстени) од банана и намачкајте ги со кремот од лешници. Ставете друг дел од базата на колачот и премачкајте ги со смесата од боровинки на кои ќе ставате 1/2 крем крем сирење.




Покријте со третиот бисквит и повторете го процесот со банани и чоколаден крем и на крај ставете го последниот бисквит, оној што беше на дното при печење. Повторете го истото со другиот колач и оставете колачот да се излади.

Ладните колачи премачкајте ги со тенок слој слатка павлака за да ги поправите неправилностите, а потоа изладете ги и премачкајте ги со остатокот од слатката павлака. Стопете го путерот и сечканото чоколадо на пареа добро измешајте. Оставете да се олади околу 10 минути, а потоа прелијте ги ладните колачи, така што чоколадото ќе тече преку рабовите.

РЕЦЕПТ 3: Чоколадни мафини со кокос. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ОСНОВАТА: 275 г брашно, 2 лажички прашок за печиво, 1/2 лажичка сода бикарбона, 4 лажици какао, 1 јајце, 130 г кафеав шеќер, 80 г растопен путер, 300 мл течен јогурт.

ЗА ФИЛ: 100 г младо сирење или крем сирење, 100 г кокосово брашно, 2 лажици шеќер во прав, 1 ванилин шеќер. За горниот дел од мафинот: 100 г чоколадо за готвење, 2 лажици млеко, 80 г путер, малку кокос, трошки од чоколадо.

ПОСТАПКА: Измешајте го брашно со прашокот за печиво. Измешајте ја сода бикарбоната и какаото заедно и додајте ги во брашното и лесно измешајте. Во друг сад, измешајте го јајцето, кафеавиот шеќер, путерот и течниот јогурт. Лесно додајте ја смесата од брашно во садот и соединете ги сите состојки.

ЗА ФИЛОТ: Измешајте ги сирењето, шеќерот во прав, ванилиниот шеќер и 100 г кокосово брашно. Ставете хартиени корпи во калапи за мафини, наполнете ги до половина со темнион крем кој претходно го подготвивте. А на средина ставете од белата смеса на секој мафин.

Потоа, покријте ги мафините со остатокот од темниот крем. Загрејте ја рерната на 180 степени, и печете ги мафините 25 минути. Извадете ги од калапот и оставете да се изладат. Сега направете глазура од чоколадо, путер и млеко. Во друг сад измешајте го кокосот со чоколадните трошки. Врвовите на изладените мафини натопете ги во глазура, а потоа наросете ги со трошки од кокос и чоколадо.

РЕЦЕПТ 4: Неодоливо вкусни колачиња со лешник. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ОСНОВАТА: 100 г шеќер во прав, 100 г путер (или маргарин, или 50-50), 120 г чоколадо за готвење, 100 г од вашето омилено чоколадо, печени лешници. За декорација: 50 г шлаг, боја за шлаг (по избор), шарени трошки (мрвици), околу 40 хартиени корпи.

ПОСТАПКА: На оган стопете го маргаринот, чоколадото и шеќерот во прав. Пополнете ги корпите до половина, ставете ги лешниците, па пополнете ги корпите нешто помалце до крајот. Оставете малку да се излади и потоа украсете. Цврсто изматете го шлагот. Ако сакате вашите колачи да бидат шарени, земете боја за шлаг и измешајте ги заедно. На крајот украсете со шлагот и чоколадните мрвици.

РЕЦЕПТ 5: Грчка ледена коцка која се топи во уста. Совршено уживање за сите љубители на чоколадо – грчка коцка мраз. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 г мелени интегрални бисквити, 100 г маргарин, 400 г чоколадо за готвење, 200 г крем сирење, 100 г бело или темно чоколадо за прелив, 400 мл слатка павлака.

ПОСТАПКА: Растопете го маргаринот, па прелијте го бисквитите кои претходно сте ги измелиле (плазма) и промешајте. Мешајте ја смесата со рака додека да се соедини, па наредете ја во кружен калап обложен со хартиена фолија. Скршете го чоколадото на неколку парчиња и ставете го да се стопи на пареа.

Во растопеното чоколадо додајте слатка павлака и измешајте. Кога ќе се стопи чоколадото, тргнете го од оган, додајте го крем сирењето и мешајте додека смесата да се соедини. Префрлете ја целата смеса во сад и промешајте со миксер додека смесата да запени, а потоа прелијте ја врз кората од бисквити и оставете да се излади и зацврсти.

Скршете го белото или црното чоколадо и стопете го со малку масло, а потоа прелијте го врз тортата. Вратете повторно во фрижидер да се излади тортата. Украсете со малку кокос или рендано бело чоколадо по желба.