Потребни состојки за сладолед од чоколадо:

1 литар чоколадно млеко

500 г шеќер

150 г шлаг во прав

300 мл газирана вода

Потребни состојки за сладолед од ванила:

1 литар млеко

500 г шеќер

150 г шлаг во прав

300 мл газирана вода

4 ванилин шеќер

Потребни состојки за сладолед од овошје:

1 литар млеко

500 г шеќер

150 г шлаг во прав

300 мл некој овошен сок или газирана вода + овошје

Постапка:

За било кој вид сладолед: млекото и шеќерот проварете ги, па кога ќе излади ставете во замрзнувач да смрзне (најдобро навечер), а потоа (наутро) извадете го замрзнатото млеко.

Изматете го шлагот со газирана вода или ако сладоледот е овошен, со овошен сок, па со лажица додавајте го замрзнатото млеко во изматениот шлаг и понатаму матете со миксер.

Смесата ќе започне да добива убава густина. Ставете во соодветен сад, па повторно во замрзнувач.

Напомена: наместо шеќер може да се стави 200 г фруктоза + 4 лажици капучино додека се вари млекото. Од една мерка добивате две кутии сладолед од по 1600 мл!